De Stad
WeMakeThe.City x VoxPop

Ademruimte in de Stad

Een nieuwe lente, een meer schone lucht?
donderdag 21 jun 2018, 20.00
do 21 jun 2018, 20.00
Studio

In zowel Nederlandse als Belgische steden eisen bewoners schone lucht en ruimte op. Meer mensen kiezen ervoor om in de stad te leven en zetten zich in voor de leefbaarheid van de stad. Het coalitieakkoord stelt dan ook diepgaande maatregelen voor om de binnenstad schoner te maken, door bijvoorbeeld een autoluw centrum. Maatregelen zijn om een parkeertarief van €7,50 per uur in te stellen, tienduizend parkeerplaatsen te schrappen en strengere milieuzones aan te houden. Ook gaat de snorfiets van het fietspad af en verdwijnen de touringcars en de cruiseschepen uit het centrum. Maar wat zal de impact zijn van deze maatregelen op het aangezicht van de stad? Heeft het beleid voldoende effect op het aanpakken van luchtverontreiniging? En is de bescherming van onze gezondheid in verhouding met de bescherming van de economie in de binnenstad?

In deze tweede editie van Voxpop, georganiseerd in samenwerking met Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren, gaan Amsterdam en Brussel met elkaar in gesprek over de leefbaarheid in hun stad. Luchtverontreiniging is namelijk één van de meest onderschatte oorzaken voor vervroegd overlijden. Vooral fietsers in de stad lopen een verhoogd risico – en dat is nu net wat we allemaal massaal doen. Wist je trouwens dat 25 procent van de luchtverontreiniging op fietspaden afkomstig is van scooters? Hoe zorgen we ervoor dat onze steden zowel gezond als bereikbaar blijven? We gaan op zoek naar ademruimte voor onze burgers.

  • We openen het gesprek met Joost Wesseling en Alex Burdorf een stand van zaken: wat is de huidige luchtkwaliteit van Amsterdam en wat is het effect van luchtverontreiniging op onze gezondheid?
  • Vervolgens bekijken we het beleid van de gemeente Amsterdam met Harry van Bergen? Wat is er al gebeurd en welke uitdagingen liggen nog open voor de nieuwe gemeenteraad?
  • Daarna praten we met Anne Knol, Zeeger Ernsting, Willem Koster en Paul Busker over wat er nog moet gebeuren in Amsterdam. Zijn de plannen van het nieuwe coalitieakkoord ingrijpend genoeg?
  • Afsluitend een live gesprek met de stad Brussel, waar ook het gesprek over luchtkwaliteit is geagendeerd. We maken de vergelijking tussen beide steden en wisselen ervaring en kennis uit.

Tegelijkertijd met dit programma gaat in de stad Brussel in het Vlaams-Nederlands Cultuurhuis DeBuren hetzelfde gesprek door.>>>

donderdag 21 jun 2018, 20.00
Studio
Deze 14 mensen waren aanwezig