De Stad
WeMakeThe.City x VoxPop

Ademruimte in de Stad

Hoe verbannen we fijnstof?
donderdag 21 jun, 20.00
do 21 jun, 20.00
IJ Zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Pakhuis de Zwijger en Vlaams-Nederlands huis deBuren presenteren: een avond over luchtkwaliteit. Fijnstof is in zowel Nederlandse als Belgische steden een probleem. De negatieve invloed op onze gezondheid wordt steeds meer erkend, maar de vervuiling terugdringen lukt nog niet goed genoeg. In dit programma gaan Amsterdam en Brussel met elkaar in gesprek over de luchtzaken die in beide steden spelen. Hoe zorgen we ervoor dat onze steden gezond en leefbaar blijven? Wat kunnen burgerinitiatieven, beleidsmakers en wetenschappers in beide steden van elkaar opsteken? We gaan op zoek naar ademruimte voor onze burgers.

Luchtverontreiniging is één van de meest onderschatte oorzaken voor vervroegd overlijden. Vooral fietsers in de stad lopen een verhoogd risico – en dat is nu net wat we allemaal massaal doen. Wist je trouwens dat 25 procent van de luchtverontreiniging op fietspaden afkomstig is van scooters? Hoe houden we de groeiende stad Amsterdam schoon, gezond en leefbaar? Zijn de plannen van de gemeenteraad ambitieus genoeg om luchtverontreiniging tegen te gaan? Hoe moeten we het verkeer en vervoer in de stad aanpakken?

  • We openen het gesprek met Joost Wesseling en Alex Burdorf een stand van zaken: wat is de huidige luchtkwaliteit van Amsterdam en wat is het effect van luchtverontreiniging op onze gezondheid?
  • Vervolgens bekijken we het beleid van de gemeente Amsterdam met Harry van Bergen? Wat is er al gebeurd en welke uitdagingen liggen nog open voor de nieuwe gemeenteraad?
  • Daarna praten we met Anne Knol en Zeeger Ernsting over wat er nog moet gebeuren in Amsterdam. Zijn de plannen van het nieuwe coalitieakkoord ingrijpend genoeg?
  • Afsluitend een live gesprek met de stad Brussel, waar ook het gesprek over luchtkwaliteit is geagendeerd. We maken de vergelijking tussen beide steden en wisselen ervaring en kennis uit.
donderdag 21 jun, 20.00
IJ Zaal
Reserveer
Deze persoon is aanwezig