Creatieve Industrie

Abdelkader Benali ontmoet Karim Adduchi

Literatuur meets mode: over drijfveren, de schoonheid van beeld en taal en het doorbreken van vooroordelen.
woensdag 21 mrt, 20.00
wo 21 mrt, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Tijdens Dutch Masters vertellen bekende Nederlandse creatieven, kunstenaars en ondernemers over hun carrière en drijfveren. Eerder waren onder andere Paul Mijksenaar, Renny Ramakers, Joost van Bellen en Erik Kessels te gast. De Dutch Master van deze editie is Abdelkader Benali, schrijver van romans als 'Bruiloft aan zee' en 'De stem van mijn moeder', columnist en presentator van het culinaire tv-programma 'Chez Benali'. Elke Dutch Master nodigt een Dutch Talent uit. Deze keer is dat illustrator, schilder en modeontwerper Karim Adduchi.

Abdelkader Benali

Geboren in Marokko kwam Abdelkader Benali (Ighazzazen, 1975) op vierjarige leeftijd naar Nederland. In 1996 debuteerde hij met zijn roman ‘Bruiloft aan zee’ en inmiddels heeft hij meer dan 25 titels achter zijn naam staan waaronder ‘De langverwachte’, waarmee hij in 2002 de Libris literatuurprijs won. Hoewel Abdelkader bij het grote publiek bekend is als schrijver, variërend van columns in Trouw tot romans en artikelen, is hij vooral een begenadigd verhalenverteller in de breedste zin van het woord. Zo tourde hij samen met harpiste Lavinia Meijer afgelopen jaar met de theatervoorstelling ‘Brief aan mijn dochter’gebaseerd op zijn autobiografische roman.

Momenteel deelt hij zijn liefde voor taal met een jonge(re) generatie als Honorary Fellow aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Samen met studenten van de Talenstudies duikt hij in liefdespoëzie en in het bijzonder in het erfgoed van de Perzische dichter Hafez, een van de bekendste islamitische dichters. Wat is volgens Abdelkader de kunst van een goede vertaling? En hoe kan taal zorgen voor geestverwantschap en dialoog, in tijden van individualisering?

Karim Adduchi

Illustrator, schilder en modeontwerper Karim Adduchi haalt inspiratie uit zijn geboorteland Marokko en maakt daarmee in rap tempo naam. Geboren in een Berber-familie in Imzouren, Marokko, verhuisde hij naar Amsterdam om mode te studeren aan de Gerrit Rietveld Academie en sinds zijn afstudeercollectie ‘She Knows Why the Caged Bird Sings’ is hij een graag geziene gast in de internationale modewereld. Momenteel werkt hij aan het derde deel van zijn drieluik: ‘She Has 99 Names’, een ode aan de Berberse vrouw.

Met zijn creaties uit hij zijn nostalgie naar Marokko en deelt hij zijn visie op de Amazigh-vrouw: “tegelijkertijd sterk, oorlogszuchtig en vol met vrouwelijkheid”. Voor Karim zijn deze collecties een platform die het grote publiek op een creatieve en originele manier de rijkdom van de Marokkaanse cultuur laat ontdekken. “Ik geef uitdrukking aan wie ik ben en waar ik vandaan kom, benadruk mijn tradities, deconstrueer ze en transformeer ze in moderne, eigentijdse silhouetten”, legt de jonge ontwerper uit. Door samen te werken met Syrische, Russische en Eritrese handarbeiders en kunstenaars vertaalt hij lokale ambachten, denk aan houtbewerking en borduren, naar hedendaagse looks. Hoe zet hij zijn multidisciplinaire werk in om een gesprek te starten? En hoe wil deze jonge creatieve duizendpoot zijn carrière verder vormgeven?

woensdag 21 mrt, 20.00
IJ Zaal
Deze 60 mensen waren aanwezig