De Stad

Aardgas de wijk uit

Hoe werken bewoners mee aan de overstap naar een stad zonder aardgas?
woensdag 5 jul 2017, 19.30
wo 5 jul 2017, 19.30
IJ Zaal

Amsterdam moet in 2050 een aardgasloze stad zijn. Gasgestookte haarden en CV-ketels verwarmen dan niet langer onze huizen, maar maken plaats voor alternatieve warmtevoorziening. Het gasfornuis ruimt het veld voor inductie koken. De gemeente Amsterdam kiest in deze transitie voor een gebiedsgerichte aanpak. Per gebied wordt bekeken wat de beste aanpak is en welke alternatieven het meest geschikt zijn. Eén ding is duidelijk: 'van het gas af' gaat over meer dan geld en technologie. In de 39e aflevering van De Circulaire Stad trekken we de wijk in: hoe werken bewoners mee aan de overstap naar een stad zonder aardgas?

  • Kirsten Notten is een verhalenverteller. Vorig jaar organiseerde ze door heel Nederland energiedialogen. Tijdens deze dialogen gingen bedrijven, overheden en bewoners met elkaar in gesprek over de vraag hoe we in Nederland met duurzame energie om willen gaan. Vanavond deelt zij haar ervaringen.
  • Ardine Nicolaï is voorzitter en mede-oprichter van MeerEnergie: een buurtcoöperatie in Amsterdam-Oost die als doel heeft een buurtwarmtenetwerk te realiseren in de buurt rond het Voltaplein, Mariotteplein en omringende straten. De buurtcoöperatie is 2015 opgericht door bewoners uit dit gebied en directe omgeving.Het buurtwarmtenetwerk wil gebruik maken van de restwarmte die wordt geleverd door de koelmachines van de nabijgelegen Jaap Eden IJsbaan.
  • Studentenvereniging L.A.N.X. uit Amsterdam is de meest groene sociëteit in een monumentaal pand. De afgelopen jaren is het pand, gesitueerd aan de Nieuwezijds Voorburgwal, flink verbouwd en inmiddels ook geheel aardgasvrij. O.a. uit de bierkoeling wordt restwarmte onttrokken. Voorzitter Max Garschagen en sociëteit beheerder Martijn Berkhuizen vertellen hoe dit gelukt is: wat zijn de valkuilen en succes in het proces geweest?
  • Samen met de TU Delft en de gemeente Haarlem gaan bewoners van het Ramplaankwartier de komende tijd zelf onderzoeken hoe ze hun energieverbruik kunnen terugdringen en de wijk aardgasvrij kunnen maken. Initiatiefnemer, projectleider en wijkbewoner Eelco Fortuijn vertelt hoe dit proces vorm krijgt. Hoe kom je tot alternatieven en hoe krijg je (mede)bewoners mee?

Programma

19.30 Welkom door moderator
19.40 Pitches van drie (bijna) aardgasvrije koplopers

- Groene sociëteit van Studentenvereniging L.A.N.X. uit Amsterdam
- Project SpaarGas in het Ramplaankwartier in Haarlem
- Buurtcoöperatie MeerEnergie uit Amsterdam Oost

20.10 Keynote verhalenverteller Kirsten Notten

Volgens verhalenverteller Kirsten Notten was de transitie van de steenkool naar gas in de jaren zestig misschien wel een peulenschil in vergelijking met de huidige uitdaging. Het is een complex vraagstuk met veel onzekerheden. Hoe kunnen gemeenten, woningbouwcorporaties, netbeheerders en energieleveranciers op één lijn komen met bewoners?

20.40 Debat over de rol van bewoners in de transitie naar een aardgasvrije stad

Met iedereen

21.30 Borrel
woensdag 5 jul 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 110 mensen waren aanwezig