Global Trends

50 jaar XminY

Hoe directe actie de wereld verandert.
vrijdag 30 mrt 2018, 20.00
vr 30 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Het lijkt soms onbegonnen werk om de wereld te veranderen, maar Actiefonds XminY laat zien dat iedereen verandering kan realiseren. Ter ere van het 50-jarig bestaan van Actiefonds XminY deze avond over directe actie. Wat is directe actie? Actievoeren door te doen. Bijvoorbeeld via demonstraties en sit-ins, of door het oprichten van alternatieve vrijplaatsen. We praten met experts, activisten én publiek. Ook presenteren we concrete tools voor het bouwen van een betere wereld.

  • Eva Rovers is cultuurhistoricus. In haar pamflet ‘Ik kom in opstand dus wij zijn’ roept zij op tot verzet buiten onze digitale en ideologische comfortzone. In mei verschijnt haar nieuwe boek over opstand: ‘Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen’.
  • Fossil Free Culture NL is een kunstenaarscollectief die de sponsoring van culturele instellingen door de fossiele brandstofindustrie aan de kaak stelt. Ze kwamen recentelijk in het nieuws door hun artistieke performances (of interventies) tegen Shells inmenging in het Van Gogh Museum.
  • Trainerscollectief Stroomversnellers ondersteunt non-profit organisaties en actiegroepen met het geven van advies, trainingen, workshops en het faciliteren van bijeenkomsten. Ze geven vanavond een mini-workshop over de rol en de geschiedenis van verschillende vormen van activisme. Welke actievorm past bij jou?
  • Ivo Verburg is actiecoördinator bij Milieudefensie. Hij doet de voorbereiding en uitvoering van acties bij diverse campagnes. Dit varieert van het organiseren van een TTIP demonstratie met 7000 deelnemers in Amsterdam tot een Klimaatmanifestatie in Parijs. Daarnaast beoordeelt Ivo als sectievrijwilliger bij XminY aanvragen van actiegroepen uit West-Europa.
  • So Roustayar is al 15 jaar activist, voornamelijk op het gebied van antiracisme, LGBTQI, en vluchtelingen. So stelde zich recentelijk bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen verkiesbaar voor BIJ1 om zo de stem van de straat in de gemeenteraad te brengen.
  • Rosalie Smit leidt de avond. Van 2010 t/m 2015 was zij bestuursvoorzitter bij XminY. Rosalie is oprichter van Buro TP, waarmee zij actieve bewoners, politici en ambtenaren ondersteunt bij sociale innovatie en democratische vernieuwing. Ook treedt ze regelmatig op als moderator van debatten en symposia van organisaties die zij tof vindt.
  • Voor en na het programma zullen verschillende door XminY gesteunde actiegroepen met een stand in de foyer staan, waaronder Code Rood en Ongehoord.

https://www.xminy.nl/projecten/symposiu-m-50-jaar-xmin-y

vrijdag 30 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 152 mensen waren aanwezig