Global Trends

50 jaar XminY

Hoe directe actie de wereld verandert.
vrijdag 30 mrt, 20.00
vr 30 mrt, 20.00
IJ Zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Het lijkt soms onbegonnen werk om de wereld te veranderen, maar Actiefonds XminY laat zien dat iedereen verandering kan realiseren. Ter ere van het 50-jarig bestaan van Actiefonds XminY deze avond over directe actie. Wat is directe actie? Actievoeren door te doen. Bijvoorbeeld via demonstraties en sit-ins, of door het oprichten van alternatieve vrijplaatsen. We praten met experts, activisten én publiek. Ook presenteren we concrete tools voor het bouwen van een betere wereld.

Met in dit programma onder anderen

Eva Rovers
Auteur Practivisme: een handboek voor heimelijke rebellen
Teresa Borasino
Fossil Free Culture NL
Rosalie Smit
Bestuursvoorzitter bij XminY, oprichter van Buro TP
Ivo Verburg
Actiecoördinator bij Milieudefensie
Stroomversnellers
  • Eva Rovers is cultuurhistoricus. In haar pamflet ‘Ik kom in opstand dus wij zijn’ roept zij op tot verzet buiten onze digitale en ideologische comfortzone. In mei verschijnt haar nieuwe boek over opstand: ‘Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen’.
  • Fossil Free Culture NL is een kunstenaarscollectief die de sponsoring van culturele instellingen door de fossiele brandstofindustrie aan de kaak stelt. Ze kwamen recentelijk in het nieuws door hun artistieke performances (of interventies) tegen Shells inmenging in het Van Gogh Museum.
  • Trainerscollectief Stroomversnellers ondersteunt non-profit organisaties en actiegroepen met het geven van advies, trainingen, workshops en het faciliteren van bijeenkomsten. Ze geven vanavond een mini-workshop over de rol en de geschiedenis van verschillende vormen van activisme. Welke actievorm past bij jou?
  • Ivo Verburg is actiecoördinator bij Milieudefensie. Hij doet de voorbereiding en uitvoering van acties bij diverse campagnes. Dit varieert van het organiseren van een TTIP demonstratie met 7000 deelnemers in Amsterdam tot een Klimaatmanifestatie in Parijs. Daarnaast beoordeelt Ivo als sectievrijwilliger bij XminY aanvragen van actiegroepen uit West-Europa.
  • Rosalie Smit leidt de avond. Van 2010 t/m 2015 was zij bestuursvoorzitter bij XminY. Rosalie is oprichter van Buro TP, waarmee zij actieve bewoners, politici en ambtenaren ondersteunt bij sociale innovatie en democratische vernieuwing. Ook treedt ze regelmatig op als moderator van debatten en symposia van organisaties die zij tof vindt.

https://www.xminy.nl/projecten/symposiu-m-50-jaar-xmin-y

vrijdag 30 mrt, 20.00
IJ Zaal
Reserveer
Deze 86 mensen zijn aanwezig