Creatieve Industrie
Global Trends

19 boeken die ons boos maken

Met redacteuren van De Groene Amsterdammer in gesprek over boeken waar niet iedereen klaar voor was, maar die nu nog steeds worden gelezen.
donderdag 23 mrt 2017, 20.00
do 23 mrt 2017, 20.00
Grote zaal

Lolita van Vladimir Nabokov, Die Klavierspielerin van Elfriede Jelinek, Atlas Shrugged van Ayn Rand of Hitler’s Willing Executioners van Daniel Jonah Goldhagen. Sommige boeken hebben de wereld in woede doen ontsteken. Ze werden niet juichend onthaald, maar met verontwaardiging. Niet per se omdat ze iets brutaals of onredelijks vertelden, maar ook omdat lezers en recensenten nog niet klaar waren voor de ideeën of personages die de auteurs ten tonele brachten. De boeken die door tijdgenoten werden uitgekotst, maar nu, zoveel jaren later, nog steeds worden gelezen.

Joost de Vries leidt de avond in en vervolgens presenteren Groene-redacteuren hun keuze. Zo bespreekt onder andere Casper Thomas Le camp des saints van Jean Raspail, Margreet Fogteloo gaat in op Kriminologie in biosociaal perspectief van Wouter Buikhuisen en Marja Pruis behandelt Mijn beter ik van Renate Rubinstein.

Rutger van der Hoeven gaat in op American Psycho van Bret Easton Ellis en Aukje van Roessel laat haar gedachten gaan over Plateforme van Michel Houellebecq.

Aan het eind interviewt Xandra Schutte de psychiater en filosoof Damiaan Denys over woede, boosheid en angst en over ‘de boze burger’. Denys is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam (UVA) en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. Hij was in 2015 gast in VPRO’s Zomergasten.

Groene-lezers kunnen lezers kunnen op groene.nl/19boeken aangeven welke boeken hen daadwerkelijk boos maakten. Ze kunnen uit de geselecteerde werken kiezen en nieuwe boeken toevoegen. De resultaten van dit onderzoek worden tijdens deze avond doorhoofdredacteur Xandra Schutte bekend gemaakt.

donderdag 23 mrt 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 90 mensen waren aanwezig