Creatieve Industrie

15 jaar Andere Tijden

De Nederlandse koloniale geschiedenis in beeld.
dinsdag 7 apr 2015, 19.30
di 7 apr 2015, 19.30
Studio

Andere Tijden het meermalen bekroonde televisieprogramma van de NTR en de VPRO, bestaat dit jaar 15 jaar. In 2015 is het ook 70 jaar geleden dat de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië werd uitgeroepen door Soekarno en Hatta, en 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd.
Naar aanleiding van deze jubilea blikken we vanavond met de makers van Andere Tijden terug op de meest memorabele en spraakmakende uitzendingen over de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Vragen die aan de orde zullen komen zijn onder andere: met welke blik kijkt Andere Tijden naar de (post) koloniale geschiedenis? Is er een verschil in benadering tussen Andere Tijden uitzendingen over Nederland en die over de (voormalige) koloniën? Is er wel genoeg aandacht besteed aan het koloniale verleden? We kijken naar fragmenten uit uitzendingen over Nederlands –Indië van Gerda Jansen Hendriks, over de koloniën in de West van Paul Ruigrok en uit het tweeluik Oorlogsmisdaden op Celebes van Erik Willems.

Te gast zijn:

  • Gerda Jansen Hendriks. Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op de films die de Nederlandse overheid liet maken over Nederlands-Indië. Begin 21e eeuw zette zij samen met Ad van Liempt de wekelijkse geschiedenisrubriek Andere Tijden op en maakte daarvoor diverse afleveringen over Indië/Indonesië.
  • Paul Ruigrok, Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en is sinds het begin verbonden aan Andere Tijden. Werkte onder andere voor VPRO, IKON en VARA.
  • Erik Willems. Studeerde geschiedenis en combineerde zijn studie al snel met het maken van films. Dat resulteerde naast documentaires, zoals De Missie Willems over het leven van zijn vader, in een stuk of 25 afleveringen voor Andere Tijden en voor Andere Tijden Sport. Erik heeft een specifieke belangstelling voor WOII en Nederlands- Indië.

 

dinsdag 7 apr 2015, 19.30
Studio
Deze 84 mensen waren aanwezig