Creatieve Industrie
Book launch + opening expositie

1,2 1,2 – Portraits of Hip Hop

Ilja Meefout bundelt iconische hiphopportretten in eerste fotografieboek.
woensdag 27 nov 2019, 18.00
wo 27 nov 2019, 18.00
New Metropolis ZO
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma is in New Metropolis Zuidoost.

Na 12,5 jaar lang vele grootheden uit de nationale en internationale hip hop te hebben vastgelegd zoals Snoop Dogg, Lil' Wayne, Pusha T, Wu-Tang Clan, Beastie Boys en Ice Cube, vindt fotograaf Ilja Meefout het tijd om terug te blikken. Hij doet dat met een zijn eerste boek: '1,2 1,2 - Portraits of Hip Hop'. Op deze avond in New Metropolis Zuidoost, het stadsdeel waar de fotograaf opgroeide en nog altijd woont, lanceert Meefout zijn boek en opent een prachtige expositie die tot eind januari is te bewonderen.

Met in dit programma onder anderen

Ilja Meefout groeide op in de Bijlmermeer in Amsterdam Zuidoost. Het betonnen landschap met vele abstracte composities, en de heersende underground hiphopcultuur inspireerden Meefout om deze vast te leggen. Al 12½ jaar fotografeert Meefout de grootste hiphopartiesten ter wereld, zoals Snoop Dogg, Lil’ Wayne, Pusha T, Wu-Tang Clan, Beastie Boys en Ice Cube op een intuïtieve manier.

Het boek

Met de titel van het boek, 1,2 1,2, hint Meefout ook naar zijn carrière als fotograaf in de afgelopen 12½ jaar. Naast de hiphopportretten toont het boek de hiphop scene in de Bijlmer en de ontwikkelingen die daar de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden; van het afbreken van gebouwen tot de renovatie en vorming van een nieuwe stedelijke omgeving.

Meefout’s liefde voor hiphop – die al vroeg ontstond door te luisteren naar cassettebandjes van onder andere Eric B & Rakim, NWA en Public Enemy – komt duidelijk naar voren in zijn fotografie. Zijn werk kenmerkt zich door een verstilde eenvoud en haalt de rappers uit hun dagelijkse context. Hij zoekt intuïtief naar een onbewaakt moment waarin zij uit de rol van artiest stappen. Op deze manier geeft Meefout via zijn portretten een bijzonder inzicht in een subcultuur die miljoenen mensen wereldwijd aantrekt. Met zijn scherpe blik achter de lens interpreteert Meefout feilloos de muziek en achtergrond van nationale en internationale hiphopartiesten. Het kwetsbare karakter van zijn foto’s maakt zijn werk onderscheidend.

Hiphopjournalist en schrijver Saul van Stapele schreef ter gelegenheid van de lancering van het boek het inleidende essay Visual art with a hip-hop heart. Een kritische reflectie op het vaak negatieve imago dat de hiphopcultuur kadert en lovende woorden over het intuïtieve en kwetsbare werk van Meefout.

 

1,2 1,2 – Portraits of Hip Hop is mede mogelijk gemaakt door een crowdfunding campagne via het platform voordekunst.nl. In partnership met Hennessy, The Gallery Club, Red Bull, Studio Wesseling en Lecturis.

Het boek kost € 50,- en is verkrijgbaar in geselecteerde Nederlandse boekhandels en via Lecturis.nl.

woensdag 27 nov 2019, 18.00
New Metropolis ZO
Deze 17 mensen waren aanwezig