De Stad

1000 dagen plastic

De persoonlijke zoektocht van een journalist naar antwoorden op plasticvragen.
donderdag 29 sep 2016, 20.00
do 29 sep 2016, 20.00
Grote zaal

Voor journalist Bahram Sadeghi was de schrik groot, toen hij een aantal jaren geleden voor het eerst over de 'ontdekking' van een enorme plastic afvalberg hoorde, de zogenaamde plastic soep. ‘Wat is mijn bijdrage aan de totstandkoming van de plastic afvalberg?’, vroeg hij zichzelf hardop af. Sinds een aantal jaren bewaart hij zijn plastic afval, om inzicht in zijn eigen plasticgebruik te krijgen. Misschien vraag jij jezelf ook wel eens af: hoe kan ik mijn eigen plasticgebruik omlaag brengen? Welke (duurzame) alternatieven heb ik? Wat gebeurt er eigenlijk met mijn (plastic) afval zodra de vuilnisman het ophaalt? Aan de hand van kleine en grote verhalen gaan we vanavond op zoek naar antwoorden op prangende plasticvragen.

Programma

Tijdens deze interactieve avond deelt Bahram de bevindingen van zijn persoonlijke experiment en gaan we in gesprek met verschillende experts. Wetenschapper en Plastic Oceans Foundation adviseur Hans van Weenen weet alles over plastic. In zijn presentatie ontkracht hij mythes en verlicht hij ons met de feiten over plastic; wat is het probleem en hoe lossen we het op? Heather Leslie (Institute for Environmental Studies) doet onderzoek naar de werking van microplastics en diens grote gevolgen voor mens en planeet. Vanavond vertelt zij over alle microplastics in ons dagelijks leven. Via Skype praten we met de Deense politica en Europarlementariër voor de Socialistische Volkspartij Margrete Auken. Vanuit Brussel strijdt zij al jaren tegen het weggeven van plastic tasjes in supermarkten en winkels. Emily-Jane Lowe-Townley leeft al sinds de zomer van 2013 zonder (plastic) afval. Vanavond vertelt zij ons haar ervaringen.

Over 1000 dagen plastic

De gevolgen van de plastic soep zijn nog niet bekend. Marinewetenschappers en vis- en vogelonderzoekers zijn er van overtuigd dat het plastic, omdat het in zulke minuscule deeltjes uiteenvalt, uiteindelijk in de voedselketen en dus in ons lichaam terechtkomt. Sinds een aantal jaren bewaart Bahram zijn plastic afval, om inzicht in zijn eigen plasticgebruik te krijgen. Als hij onderweg is en daardoor het plastic afval niet mee kan nemen naar huis, dan maakt hij er ter vervanging een foto van. De grens van ‘1000 dagen plastic’ is vorig jaar bereikt en hij heeft – ironisch genoeg – zijn plastic afval in plastic zakken naar een berghok verplaatst.

Op zaterdag 24 september was de afval collectie van Bahram te zien tijdens de open dag in de Van Gendthallen.

De afgelopen weken heeft Bahram al zijn plastic vragen gesteld aan verschillende experts. Hoe wordt plastic bijvoorbeeld gerecycled? Robert Corijn van Attero, een bedrijf dat afval omzet tot herbruikbare materialen en energie, legt uit hoe plastic wordt gescheiden en gerecyceld.

 

donderdag 29 sep 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 289 mensen waren aanwezig