Nieuw Amsterdam-diner 2018

Op dinsdag 9 januari 2018 organiseerde Pakhuis de Zwijger het eerste Nieuw Amsterdam-diner. Tijdens deze bijzondere bijeenkomst kwamen 250 Amsterdammers uit het stadsbrede netwerk van Pakhuis de Zwijger bij elkaar voor nieuwe ontmoetingen en gesprekken over de stad van de toekomst – Nieuw Amsterdam. 

Een jonge generatie stadmakers
De opening van de avond werd verzorgd door Maurits Groen, de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Pakhuis de Zwijger. Daarnaast bestond het programma uit inspirerende bijdragen van de jonge stadmakers Johan Fretz, Arna Mackic, Milan Meyberg, Gershwin Bonevacia, Liset Meddens, Massih Hutak, Jahkini Bisselink, Mohammed Badran, Dina El Filali en Galit Ariël. Muzikaal optreden werd verzorgd door singer-songrapper Enrique. Kijk hier naar video’s van alle bijdragen.

Nieuw Amsterdam Prijs 2018
Pakhuis de Zwijger heeft de Nieuw Amsterdam Prijs in het leven geroepen om personen te eren die na jarenlange inspanning, met doorzettingsvermogen en een helder doel voor ogen, een voor onze stedelijke samenleving impactvolle en relevante verandering tot stand hebben gebracht. Voor deze eerste editie zijn twee personen gekozen die opereren in hetzelfde domein: maatschappelijk activisme gericht op sociale innovatie in de stad.

Dichter, blogger en motivational speaker Jerry Afriyie (1981) ontving de eerste Nieuw Amsterdam Prijs vanwege zijn inzet voor een inclusief Sinterklaasfeest. Inmiddels hebben zijn inspanningen er mede toe geleid dat er in Amsterdam een ‘Nieuwe Piet’ wordt geïntroduceerd, die in een periode van vier jaar wordt ontdaan van stereotyperingen. Concreet heeft dit afgelopen november al geleid tot de eerste Sinterklaasintocht in Amsterdam zonder Zwarte Pieten. 

Oud-universitair docent en geograaf Saar Boerlage (1932) ontving de speciale prijs ‘Een leven lang voor de stad’. Belangrijke wapenfeiten zijn onder meer haar inzet voor ouderenbeleid en vrouwenemancipatie bij WOUW, het netwerk van maatschappijkritische 50+-vrouwen. Een kroon op haar werk in dit kader is de totstandkoming van de Akropolistoren op het Zeeburgereiland, waarvan zij initiatiefnemer en drijvende kracht was, en inmiddels bewoner. Zij richtte hiervoor met een aantal anderen een wooncoöperatief op en ging in gesprek met wooncorporatie De Alliantie. De feestelijke uitreiking werd ook besproken in media als Het Parool en AT5.

Wensen voor Nieuw Amsterdam
De gasten van het diner werden gevraagd om samen met hun buurman of buurvrouw een persoonlijke wens voor een Nieuw Amsterdam te delen via hun social media. Dit leidde tot de Trending Topic #nieuwamsterdam op social media en vele mooie wensen.


Fotografie door Raymond van Mil.