Wil je meer doen voor je eenzame stadsgenoten?

De Week tegen Eenzaamheid draait om het delen van persoonlijke verhalen en ervaringen.
Reageer

Na een periode van magere jaren heeft de 54-jarige Guido weer perspectief. Hij is uit de armoede gekropen en heeft zelfs weer een baan. “Het leven kun je niet veranderen, je kunt alleen jezelf veranderen. En soms heb je daar even iemand anders bij nodig.

“Toen mijn moeder in 2012 ziek werd en in 2013 overleed, werd het me allemaal te veel en heb ik mijn baan na 20 jaar opgezegd. Het was klaar. Over en uit. Daarna braken de magere jaren aan met veel schulden. Ik had van de overwaarde van mijn flatje een huis in Suriname gekocht samen met mijn toenmalige vrouw met de bedoeling om onze oude dag daar te slijten. De relatie liep echter stuk. Ik zat met een grote schuld, mijn leven was een chaos, ook op financieel gebied.”

“Gelukkig is sinds 2015 Niek in mijn leven gekomen, een vrijwilliger die aan mij werd gekoppeld om me te helpen weer overzicht te krijgen in mijn schulden. We zijn vrienden geworden. Hij komt elke week bij me eten. Dit soort mensen heb je nodig in je leven. Mensen die je eruit trekken. Niek is net vier maanden in Amerika geweest. We hebben elkaar gisteren weer gezien na een lange tijd. Hij was trots op me en zei dat ik grote sprongen had gemaakt. Letterlijk zei hij: “Ik ben de oceaan overgevlogen, maar jij bent de oceaan overgesprongen!” Dat kan wel zijn, dacht ik, maar jij gaf me het duwtje. Door Niek heb ik de draad weer kunnen oppakken. Hij gaf me structuur. En dacht mee.”

 Ik hoop zelf ook ooit iemand zo te kunnen helpen.

Eenzaamheid in Amsterdam

Van de 800.000 Amsterdammers zijn circa 80.000 mensen ernstig eenzaam. Het gaat om één op de tien volwassenen. Nog eens 220.000 Amsterdammers voelen zich matig eenzaam. Eenzaamheid is een groeiend probleem in de stad. In 2008 voelden 9% van de volwassenen zich ernstig eenzaam, nu is dat 13%. Maar toch hoor je hier niemand over praten. Hoe doorbreken we het taboe op eenzaamheid? Het delen van persoonlijke verhalen en ervaringen is een goede eerste stap.

De Week tegen Eenzaamheid wordt georganiseerd om aandacht voor eenzaamheid te creëren bij alle Amsterdammers. Tijdens talloze programma’s halen we eenzaamheid uit het verdomhoekje en maken we het onderwerp bespreekbaar. We laten zien om wie het gaat en wat eenzaamheid met ons doet. Samen gaan we in gesprek over eenzaamheid en ontdekken we wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Word vrijwilliger

Ben je geprikkeld door het onderwerp en wil je meer doen voor je eenzame stadsgenoten? Meld je dan vrijblijvend aan als vrijwilliger en kijk op de website van Lieve Amsterdammer of op de Lieve Amsterdammer Facebook. Lieve Amsterdammer is een platform van Coalitie Erbij voor alle goeddoeners van Amsterdam. Samen met organisaties als Humanitas, Rode Kruis Amsterdam, Prisma, Leger des Heils, De Regenboog Groep, de Protestantse Diaconie en Hulplijn Amsterdam doorbreken we het taboe op eenzaamheid in de stad. 

Deze blog is eerder geplaatst op de nieuwspagina van De Regenboog Groep