Welke stadmakers geven vorm aan Amsterdams 750ste verjaardag?

Op 31 oktober worden in onze grote zaal 8 vooruitstrevende initiatieven uit de stad gepitcht.
Reageer

In 2025 viert Amsterdam haar 750ste verjaardag. Op maandag 31 oktober kijken we vooruit naar deze mijlpaal. Dat vraagt om initiatief vanuit de stad. Een aantal ondernemende, innovatieve stedelingen zal hun visie op de stad en samenleving op deze avond pitchen. Van concrete voorstellen voor 2025, tot actuele praktijken in de stad en dromen over de toekomst.

CycleSpace

Uit het brede palet aan vooruitstrevende denkers en doeners dat Amsterdam rijk is, wordt op 31 oktober een aantal uitgelicht. Zo zullen er initiatieven aan bod komen die zich bezig houden met de duurzaamheid en leefbaarheid van de stad. Cyclespace stimuleert de fiets als transportmiddel in steden over de hele wereld met Amsterdam als grote voorbeeld. Lee Feldman en Maud de Vries komen vertellen over hun initiatief.

CycleSpace

Bron: http://cyclespace.nl/

Water Republic

Water Republic is het platform voor de Amsterdamse “watercommunity.” Wat zou Amsterdam zijn zonder water? Welke mogelijkheden met water in de stad moeten we verder verkennen? Water Republic gebruikt de metropool als proeftuin voor innovatie op het gebied van water. Rolf Steenwinkel zal hier verder over vertellen.

Bron: https://dezwijger.nl/programma/het-waterfestijn

Bron: https://dezwijger.nl/programma/het-waterfestijn

The Refugee Company

Ook maken we kennis met initiatieven die zich inzetten voor (en met) vluchtelingen, om deze kwetsbare groep stadsbewoners een plek te geven. Jay Asad is zelf als vluchteling ons land binnen gekomen en helpt nu nieuwkomers aan het werk te krijgen. Onder het motto “refugees are an asset, not a liability”, is hij mede-oprichter van The Refugee Company. Het initiatief werd onlangs bezocht door minister Asscher én The New York Times wijdde er aan artikel aan.

REF-COM

Bron: http://www.refugeecompany.com/

HOOST

HOOST, een initiatief van Gastvrij Oost, richt zich op een ander groot probleem: de huisvesting van vluchtelingen. Vanuit het idee dat vluchtelingen zo snel mogelijk een plek in onze samenleving moeten krijgen om te voorkomen dat de achterstand nog groter wordt, verzorgde HOOST afgelopen jaar een tijdelijke woonplaats voor een kleine groep vluchtelingen aan de Mauritskade. Initiatiefnemer Lian Priemus is aanwezig om verdere uitleg te geven en haar ideeën voor de toekomst toe te lichten.

keuken-Hoost-745x396

Bron: https://www.voorjebuurt.nl/campaigns/hoost/

IEDER1

Verder wordt aandacht besteed aan groepen die saamhorigheid en gemeenschapsgevoel in de stad en de samenleving bevorderen. Touria Meliani is aanwezig namens IEDER1, die onlangs een parade voor positiviteit en verbinding organiseerde. IEDER1 heeft zich gemanifesteerd als een nieuwe beweging die laat zien dat Nederland van iedereen is. Achterliggende gedachte:

Diversiteit is een feit. Ons land bestaat uit verschillen en juist de verschillen maken ons sterk.

© ANP Koen van weel

© ANP Koen van Weel

Young Nieuw West

Ilham El Khayari vertelt ons meer over Young Nieuw West, een buurtcommunity voor én door – de naam zegt het al – jongeren in Nieuw-West. Door middel van activiteiten op het gebied van sport, politiek of onderwijs worden jongeren tussen 15 en 27 jaar oud gestimuleerd om betrokken te raken bij de buurt.

YNW

Bron: http://www.youngnieuwwest.nl/

Museum van de toekomst

Jasper Visser vindt dat musea een belangrijke rol hebben in het versterken van gemeenschappen. Musea kunnen diverse groepen mensen bij elkaar brengen en maatschappelijk debat faciliteren. Jasper pitcht op 31 oktober zijn visie over het museum van de toekomst en blikt daarin vooruit over welke eigenschappen dat in 2025 moet hebben.

jaspervisser

Bron: http://themuseumofthefuture.com/speaking-and-workshops/

Museum Zonder Muren

Ook Zerajah Terluin heeft vernieuwende ideeën als het gaat om kunst, maatschappij en musea. Als mede-oprichter van het Museum Zonder Muren, ziet zij de hele wijk, buurt of stad als museum.

MUSEUM OM DE HOEK

Bron: https://dezwijger.nl/programma/museum-om-de-hoek

Benieuwd wat voor plannen, dromen en ideeën deze initiatieven hebben voor 750 jaar Amsterdam? Laat je inspireren en kom 31 oktober naar Amsterdam 750 jaar – nog negen jaar te gaan.