Wat zou jij doen met 80 miljard euro per maand?

Stap in de schoenen van de ECB: hoe zou jij de toekomst van de Europese economie vormgeven?
Reageer

NB: de deadline voor aanmelding is inmiddels verlopen. Het is niet meer mogelijk je als pitcher aan te melden. 

Voor de Tegenlicht Meet Up ‘Geldscheppers’ zijn wij op zoek naar creatieve, out of the box-denkende (niet)economen. Wat zou jij doen om de economie van Europa te bevorderen, met 80 miljard euro per maand? Pitch jouw idee tijdens de Meet Up op woensdag 30 november!

Sinds 1,5 jaar voert de Europese Centrale Bank (ECB) een ongekend experiment uit: iedere maand wordt er 80 miljard euro ‘virtueel’ bijgedrukt. Met deze vorm van kwantitatieve geldverruiming probeert de ECB inflatie op te wekken, wat volgens sommigen zal leiden tot economische groei, terwijl anderen juist een volgende economische crash voorspellen. Anderhalf jaar later is geen van beide scenario’s nog uitgekomen, terwijl de schulden van Europa blijven toenemen. Wat gaat dit Europa brengen: hoe ziet onze economische toekomst eruit?

Gezocht: economische anders-denkers

Op woensdag 30 november vindt de Tegenlicht Meet Up ‘Geldscheppers’ plaats in Pakhuis de Zwijger, naar aanleiding van de gelijknamige Tegenlicht documentaire van regisseur Martijn Kieft (27 november op NPO2). Tijdens deze avond gaan we met de filmmaker, een aantal experts én het publiek in gesprek over de toekomst van de Europese economie. Welke alternatieve benaderingen zijn er te bedenken om dit digitaal bijgedrukte geld weer terug te krijgen in de reële economie?

Tijdens deze avond willen we hiervoor ook het woord geven aan jou, economische (anders)denker, om in een korte pitch te vertellen hoe jij die 80 miljard euro per maand zou investeren in de reële Europese economie. We zijn op zoek naar een gefundeerd, maar (ook voor niet-economen) begrijpelijk verhaal, wat verder durft te denken dan wat de ECB nu zelf doet. Om dit anders-denken te bevorderen krijgen jullie een carte blanche: jullie hoeven je niet te beperken tot de opties van de ECB (‘rente omlaag brengen’ en ‘geld bijdrukken’). We moedigen jullie juist aan met andere oplossingen te komen. Hoe zou jij de toekomst van de Europese economie vormgeven?

Pitchers, meld je aan!

Ben jij die anders denkende (niet)econoom? Stuur jouw voorstel voor een nieuw Europees economisch beleid naar charley@dezwijger.nl.

  • Schrijf een origineel, gefundeerd en begrijpelijk plan
  • Beperk je tot max één A4
  • Voorstel aanleveren als .PDF
  • Aanleverdeadline: 18 november 2016

In de week erna maken wij een selectie van de personen die tijdens de Meet Up op 30 november hun pitch mogen houden voor een panel van experts, in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger.

De toekomst van de Europese economie ligt in jouw handen. Succes!