Verslag Zeeburgereiland #5

Verslaglegging van de bijeekomst op dinsdag 30 september in Magnetico.
Reageer

1: Welkom
Susanne Heering / moderator

In de maandelijkse meetups steken gebruikers, toekomstige bewoners en bedrijven op het Zeeburgereiland de koppen bij elkaar. Deze keer hebben we het iets anders aangepakt, om zodoende vanaf nu meer te concretiseren in plaats van te inventariseren.

Zeeburg5

2: Update Gemeente
Igor Roovers / Projectdirecteur Zeeburgereiland

Zeeburg.5

De bouw van blok 7 is begonnen met het planten van de eerste bomen op 1 september samen met ontwikkelaar De Alliantie.

De palen voor blok 9 zullen worden geslagen voor het einde van dit jaar.

Ook met de bouw van het blok voor studenten wil men starten eind dit jaar of begin volgend jaar. Door het gebruik van een zeer snelle bouwmethode kunnen de studenten er dan al volgende zomer in. het gaat hier overigens niet om het blok voor de muziekstudenten.

Op 4 oktober vindt de zelfbouwkavelmarkt plaats, waar ook de kavels van het Zeeburgereiland in optie kunnen worden genomen. Hieronder is ook een kavel voor een CPO groep, zoals Nautilus beschikbaar. Dit blok is zou geschikt moeten zijn voor een blok van ongeveer 30 appartementen.

Ook de werkgroep Verkeersveiligheid heeft onlangs weer een bijeenkomst gehad. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden bij Ilse Lubrun. Onder ander het IJburg College zit ook in deze werkgroep. We zijn momenteel aan het kijken naar de verzakte drempels bij de ingang. Ze moeten niet te hoog worden voor normaal verkeer, maar ook wel hoog genoeg om het bouwverkeer af te remmen.

Door al het bouwverkeer is de Kea Boumanstraat nu soms al erg druk. We hebben daarom besloten de straat tijdelijk te verbreden en extra opstartplekken voor auto’s te maken om het verkeer beter te stroomlijnen. Bij blok 11 komen bovendien tijdelijk extra parkeerplekken voor bouwvakkers.

De definitieve inrichting van de straten staat nu gepland voor het eerste kwartaal in 2016. Dit kan niet eerder omdat het bouwverkeer de straten anders stuk rijdt.

De speelplek tussen strook 4 en 5 zal al worden ingericht in het eerste kwartaal van 2015. Het stukje wordt da nook definitief afgesloten voor sluipverkeer.

Vorige meetup werd ook een pitch gehouden over het kunstgras. De vraag werd gesteld of dit nou echt kunstgras moest zijn. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om dit toch te doen, omdat kunstgras nou eenmaal zeer geschikt is voor intensief gebruik. Het grasveld wordt daadwerkelijk aangelegd eind 2014 en zal openbaar toegankelijk worden.

Ook kwamen vorige meetup de loszittende trappen bij de slipvijzelgemalen ter sprake, die voor een onveilige situatie zorgden. De trappen zijn weggehaald om te worden gemaakt en weer terug te plaatsen later.

De tramhalte van lijn 26 kan voor september 2015 in gebruik genomen worden. Dat is voor ambtelijke termijnen echt heel snel. Straat wordt dan ook aangelegd. Dit betekent dat we bouwverkeer en woonverkeer kunnen gaan scheiden.

Blok1 blijft voorlopig nog een grote bouwput, dus daar wordt geen openbare weg aangelegd. Dit brengt bovendien ook eisen met betrekking tot verlichting en dergelijke met zich mee.

Afgelopen meet up is naar aanleiding van de pitch over de boombeschermers met grote overmacht gekozen voor de bubbels. Medio november zullen de bubbels worden geplaatst.

Zerburgbomen

Naar aanleiding van een vraag uit het publiek is bovendien besloten om meer te overleggen over de dingen die in het gebied gebeuren, en dan niet met een stopwatch, maarwat uitgebreider. Aan de IJburglaan komen nu veel bijzondere groepen, zoals studenten. → actie volgende meet up: om de tafel gaan

Naar aanleiding van een vraag over de chaos bij de tramhalte, kan worden medegedeeld dat er snel 40 extra fietsenplekken worden geplaatst bij de tramhalte.

In de tram zelf is nu ook vaak een gebrek aan ruimte voor de fietsen, zeker als mensen opstappen op het Zeeburgereiland. Het Stadsregio zal zich hierover moeten buigen. → actie volgende meet up: contact opnemen Stadsregio

3: Update De Alliantie
Marieke Top / manager Zeeburgereiland

De bouw van blok 7 is dus gestart. Er zullen 60 sociale huur en middensegment huur woningen komen. De huurders zijn al bekend. Aankomende donderdag vindt er een bijeenkomst plaats waarbij zij kunnen meedenken over de indeling van hun woning.

De huurders van blok 9 zullen pas later worden geworven.

4: Pitch Smiley Studentenwoninen (Blok 29a)
Vincent van der Klei / studio nine dots

Binnenkort zal gestart worden met de bouw van 355 studentenwoningen langs de IJburglaan. Het gebouw zal fungeren al seen geluidswal. Om te voorkomen dat er geluidsoverlast van de studenten komt, is gekozen voor een naar binnengerichte collectieve buitenruimte. Deze is opgenomen in het blok. Het gebouw kent twee grote entrees. Door de vormgeving lijkt het gebouw op een smiley. Een gebouw kun je plannen, maar het mooiste zou zijn als de gebruikers de ruimte gaan claimen, als er iets meer ruimte is voor spontaniteit. Daarom de vraag: hoe activeer je het gebruik van de straat voor de bewoners?

Zeeburg5-4

4: Pitch buurtpark
Gertrude Flentge / toekomstige bewoner Nautilus

Nautilus wil graag een nieuw buurtpark ontwikkelen. Wie wil meedenken met een plan voor een buurtpark?

Naar aanleiding van het tafelgesprek zal ere en workshop worden georganiseerd voor het ontwikkelen van een buurtpark in samen werking met Pakhuis de Zwijger. → actie volgende meet up: organiseren workshop

5: Zeepkist IJburg College
Nico Moen / directeur IJburg College

Op 30 oktober gaan we officieel open. 480 leerlingen laten iets zien naar aanleiding van een opdracht over cooperatieve gebiedsontwikkeling. Iedereen is uitgenodigd om deze dag langs te komen.

Wat betreft het Groene fietsenplan, de meeste leerlingen komen nu zelf op de fiets of ze zetten hun fiets neer bij de tramhalte. Daarom is besloten geen fietsenplan meer op te zettten. Wel is er een plan ontstaan om zelf fietsen te gaan maken (repareren) en deze beschikbaar te stellen voor leerlingen en bewoners bij de tramhalte.

6: Zeepkist Zeeburgermoestuinen
Nico Moen / plaatvervanger Dennis Stroombergen, Zeeburgermoestuinen

De moestuinen zijn beschikbaar naast het IJburg College. Pallets kunnen worden gekocht op www.zeeburgertuin.wordpress.nl.

7: Pitch huisarts
Irene Veening / huisarts

Graag zou zij een eigen praktijk starten op het Zeeburgereiland. Het zal een kleinschalige praktijk worden met een vaste dokter en assistant, en met moderne online faciliteiten. Zeeburgereiland lijkt een geschikte plek, omdat er een leuke energie heerst en er nog behoefte is aan voorzieningen. Het zal nog drie jaar duren voor de zorgvoorziening op het eiland in bedrijf is. Graag zou Irene al per 1 januari willen beginnen; welke mogelijkheden zijn hiervoor te bedenken? Meer info is op te vragen via info [at] huisartszeeburgereiland.nl

Welkom zeeburgereiland

8: Pitch Silo’s
Ludwig Landvreugd / Fishion Duikschool

Een tijd geleden was al het idee ontstaan voor een Seaburg Island, oftewel een duikschool. In elk van de drie silo’s komt dan een thema, waar je als duiker tussen kunt zwemmen. Het bleek te duur om er vissen in te doen om zo ht grootste acquarium van de wereld te worden. Wel zou het mogelijk zijn om een zwembad te maken. De duikschool zou dan de grootste van Nederland worden. Aan de buitenkant van de silo’s zou kunnen worden gexperimenteerd met vertical farming. Concrete vraag: wat vindt de buurt ervan?

Silos zeeburgereiland

9: Slot
De volgende meet up staat gepland op 28 oktober. We hopen jullie allemaal dan weer te zien. Als je vragen hebt of als je je wilt opgeven voor een pitch, mail dan naar zeeburgereiland@dezwijger.nl