De Zwijger blikt terug naar… Toegankelijk Amsterdam

Hoe maken we gebouwen en evenemententerreinen toegankelijk voor iedereen met een beperking?
Reageer

Hoe toegankelijk is Amsterdam nu echt? En hoe zorgen we dat gebouwen en evenemententerreinen toegankelijk zijn en blijven? Publiek, beleidsmakers en experts gingen op 3 oktober tijdens de Talk of the Town in gesprek over praktische oplossingen voor een toegankelijk Amsterdam op deze avond. Lees hier meer over de inspirerende avond die veel nieuwe oplossingen bracht.

“Een toegankelijke stad creëren begint bij realisatie. Mensen moeten stil staan bij de ontoegankelijkheid van bepaald plaatsen, locaties en evenementen.” Wethouder Moorman begon de avond met deze woorden die een goede weerspiegeling gaven van wat er speelt in de stad en bij de aanwezigen. Kansengelijkheid en toegankelijkheid is een wens van en voor iedereen, maar in Amsterdam zijn we hier nog lang niet: smalle straten, oude gebouwen met trappen etc. staan vaak in de weg. Zelf realiseerde Moorman dit bijvoorbeeld toen ze 11 jaar geleden met de kinderwagen over straat liep; het gaat nog zeker niet altijd goed. Tijd om te kijken hoe het beter kan!

Terugblik op Manifest
Op 3 oktober vorig jaar werd het manifest voor een inclusief Amsterdam gepresenteerd bij Pakhuis de Zwijger. Nu een jaar later kwamen de verschillende partijen hier opnieuw bij elkaar, en werd er gekeken naar behaalde resultaten en bevindingen. Deborah Lauria, directeur van Cliëntenbelang Amsterdam deelde een paar successen, zoals:

  • het ondertekende taalakkoord om laaggeletterdheid aan te pakken en de taalvaardigheid in Amsterdam te vergroten,
  • de introductie van de OV coach,
  • de rondleiding in het Stedelijk Museum,
  • dat de toegankelijkheid van gemeentelijk vastgoed wordt onderzocht.

De verspreiding van informatie uit het manifest en de geboekte voortgang zal in de toekomst beter naar buiten worden gebracht naar aanleiding van geluiden uit het publiek en van de moderator van de avond, Jan Troost.

Door de input van het publiek kwamen er nog een aantal punten naar voren die meegenomen kunnen worden in de realisatie van toegankelijkheid. Zo werd er aangekaart dat er meer aandacht moet komen voor hulp bij het huishouden, het opheffen van haltes onder de loep moet worden genomen, en Cliëntenbelang meer betrokken moet worden bij de creatie van publieke ruimte.

Hoe gaat het nu met het OV?
Het openbaar vervoer blijft een belangrijke schakel om de inclusieve stad te realiseren. Hugo van Ballegooijen van de gemeente Amsterdam onderzocht hoe toegankelijk reizen met het OV nou daadwerkelijk is. Helaas zijn er vaak nog veel onzekerheden tijdens de reis. Zo wordt er bijvoorbeeld bij het plannen van een reis via een app geen rekening met je gehouden als je geen trappen kunt lopen. Hugo is momenteel bezig om een prototype app te ontwikkelen met én voor mensen met een beperking. De bedoeling hiervan is dat je hierin je eigen reisprofiel aan kan geven. Je kan bijvoorbeeld kiezen dat je een roltrap of lift nodig hebt, wat je beweegsnelheid is, selecteren op het minst aantal overstappen, of om de drukte te vermijden, etc. Door gericht onderzoek te voeren moet de app steeds vollediger worden, waardoor reizen met het OV toegankelijker wordt voor iedereen.

Even lekker naar een festival
Toegankelijkheid en inclusiviteit is echter niet alleen van belang voor dagelijkse bezigheden. Niels de Geus (medeoprichter van o.a het Milkshake festival): “Wij vinden toegankelijk belangrijk en proberen dit dan ook toe te passen bij het Milkshake festival, hier zijn bredere poortjes en een aangepast toilet gerealiseerd. Maar na een gesprek met Naomi Doevendans (rolstoelgebruikster) die aanwezig was bij het festival kregen wij pas echt goede feedback terug.” Naomi vertelde dat zij erg blij was dat er stappen ondernomen werden, maar er hier een daar er nog een aantal opmerkingen waren. De bar was erg hoog en er was maar één invalidentoilet aanwezig, waarvan tijdens het festival de sleutel nog gezocht moest worden.”

Ook was er één dag voor het ‘officiële’ festival een mini Milkshake, zo konden mensen die niet tegen die massale drukte kunnen, bijvoorbeeld mensen met autisme, toch het festival ervaren.

Uit het publiek kwamen enthousiaste verhalen: “Ik ben vaak naar het Milkshake Festival geweest en ook naar Club Air, waar alleen trappen aanwezig zijn. Mijn ervaring is dat er bij festivals juist meer rolstoelgebruikers zijn omdat dit vergeleken met kroegen veel toegankelijker is.”

Naar buiten naar het theater
Gwen Bakker sprak over het Amsterdamse Bostheater, ook hier zijn aanpassingen gemaakt aan het theater om dit zo toegankelijk mogelijk te maken. Zoals: meer rolstoelplekken, een rolstoellift, aangepast toilet etc. Ook lopen er publieksbegeleiders rond die weten hoe te handelen in nood situaties.

Museum bezoek en blind/slechtziend zijn kan dat?
Het Museum van Loon is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers dit is ook erg moeilijk om het wel rolstoelvriendelijk te maken. Het is namelijk in een oud Amsterdams pand. Willemijn van Helbergen (Programmamaker inclusie Museum van Loon) vertelde dat zij wel gekeken hebben naar wat er wel mogelijk is. Zo hebben zij er nu ook rondleidingen voor slechtziende en blinden. Bij deze rondleiding wordt er gebruik gemaakt van replica’s die zij gekocht hebben. Deze kun je aanraken en zo het verhaal ervaren dat verteld wordt.

Hoe kunnen ook andere musea omgaan met toegankelijkheid?
Marleen Hartjes (Projectleider van STUIO i- Abbemuseum & Stedelijk Amsterdam) vertelde onder meer dat de groep mensen met een beperking groter is dan alle basisschool en middelbare school leerlingen bij elkaar. Los van het feit dat je sowieso geen groep zou moeten uitsluiten, is dit wel een hele grote groep die onbedoeld over het hoofd gezien wordt. Toegankelijkheid moet dus de norm worden. Marleen vind ook dat hier wet en regelgeving voor moet komen.

Het boek Museum open U stond centraal in haal verhaal, en staat vol met tips, inspirerende voorbeelden en ervaringsverhalen om musea toegankelijkelijker te maken voor mensen met een beperking. Het boek is hier gratis te downloaden.

In dialoog met elkaar.
Na deze inspirerende verhalen was er ook veel ruimte voor een gesprek met het publiek. De stelling was: ‘Meer dan 50% van de horeca, musea etc. moet toegankelijk zijn voor iedereen’. Volgens sommigen was dit aantal nogal aan de lage kant: “het is toch een mensenrecht?”

Toegankelijkheid kan misschien nooit overal de realiteit worden, maar waar dit dan niet het geval is zou dit wel vermeld kunnen worden op de site. Maar wie gaat dit regelen? En wie gaat dit betalen? Publiek: “Wat wij hier doen is eigenlijk nog veel meer nodig, om met elkaar in gesprek gaan. De mindset van mensen moet veranderd worden.”

De sprekers hebben met concrete voorbeelden laten zien dat recreatieplekken met verschillende ingrepen toegankelijk gemaakt kunnen worden voor iedereen. De avond werd passend afgesloten met een mooi sprookje van Jan Troost dat hier ook te lezen is.