Skateboarden, BMX’en, inlineskaten, steppen, breakdancen, freerunnen, enzovoorts; sporten die in Nederland en elders in de wereld onder de noemer Urban Sports vallen. Maar welke sporten ontbreken in dit rijtje, of passen hier juist niet in thuis? En is die vraag überhaupt wel relevant? Over dit en meer gingen we vrijdag 26 juni in gesprek tijdens het programma Tijd voor Urban Sports

Dat steeds meer jongeren zich met of zonder goed geoliede lagers, rijdend of al freerunnend een weg banen door de publieke ruimte wordt steeds zichtbaarder. Het skatepark op Zeeburgereiland is er het levende bewijs van. En dat de Urban Sports scene zich letterlijk en figuurlijk hard maakt voor eigen sport, werd afgelopen vrijdag ook duidelijk. Met buiten 30 graden Celsius ging Simone Kukenheim, wethouder Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport in gesprek met verschillende mensen uit de Urban Sports scene in een live interactieve participatiesessie via ZOOM. De vraag luidde: “Hoe creëren we een groter podium voor Urban Sports?”. De aanwezige sporters en andere betrokkenen wisten wel raad met deze vraag en na een aantal door Kukenheim beantwoorde vragen, een inspirerend verhaal van Cees Thomassen en een handvol inspirerende video’s, gebeurde waar het die middag om draaide: praten over de toekomst van Urban Sports in Amsterdam.

Hoe moet die toekomst eruit komen te zien? Meer indoor parks, meer outdoor parks, talentontwikkeling, toonaangevende nationale en internationale events en Urban Sports broedplaatsen; deze onderwerpen passeerden de revue en voor de realisatie van al deze zaken zal de gemeente hoe dan ook een steentje bij moeten dragen. Er werd veel gesproken over hardware en software. Het ruimte creëren voor sportvoorzieningen en de bouw ervan – ook wel hardware genoemd – is voor de rekening van de Gemeente Amsterdam. De rest is software en tot nu toe heeft de community daar voornamelijk zelf voor gezorgd. Een goede deal zo lijkt het: ‘zij bouwen, wij skaten’. Gelukkig ligt de realiteit iets genuanceerder. Het doel van de sessie van vrijdag was om gezamenlijk tot beleidsvorming te komen. Elkaar horen, in discussie gaan en ideeën of oplossingen voordragen om zo tot een beleidsplan te komen waar iedere urban sporter mee uit de voeten kan, met het algemene sociaal-maatschappelijk belang van de stad Amsterdam in het achterhoofd.

Veel van de genoemde wensen ontstaan niet zomaar en dus is (financiële) steun noodzakelijk. Wil men meer toiletten voor vrouwen rondom Urban Sport Zones of een gladgestreken skatepark op Zeeburgereiland? Gemeente Amsterdam heeft aangegeven dat er bij hun adres aangeklopt kan worden. Echter, je zou je kunnen afvragen: “Waarom zijn die toiletten er niet allang? En waarom was afgelopen vrijdag pas een eerste inspiratiesessie met de wethouder?” Dat we als stad achterlopen op het gebied van Urban Sports werd beaamd door vrijwel alle aanwezigen. Maar dat er nu door de gemeente geluisterd wordt geeft hoop.

Van Street League naar X-Games en Urban Sport-broedplaatsen; er werden grote ambities op tafel gelegd. Als al deze ambities morgen gerealiseerd zouden worden, zou binnen 48 uur de wereldwijde Urban Sports top staan te trappelen om naar Amsterdam te komen. Het proces – dat Urban Sporters soms te lang duurt, maar waarmee afgelopen vrijdag een stap in de goede richting werd gezet – is nodig om een stad als Amsterdam urban minded te maken. Dus beste urban sporter, laat je stem horen, praat mee, ga erop uit en het belangrijkste van allemaal: verenig je! Allen samen op een skatepark of los van elkaar; uiteindelijk staan de Urban Sports allemaal voor hetzelfde en dat is vrijheid, asfalt (of beton) en keer op keer vallen en opstaan. Met de hulp van Gemeente Amsterdam worden er de komende jaren alleen maar meer tricks geland, waar in de stad dan ook.

Samengesteld door
Luc Beek
Student
Dit artikel gaat over