Terugblikken op het WeMakeThe.City Festival

Terugblik met programmamakers Elske, Lisa, Peter, Max en Dylan!
Reageer

De afgelopen vijf dagen stond Amsterdam en de gehele metropoolregio in het teken van het WeMakeThe.City Festival. Overal in de stad vonden bijzondere bijeenkomsten plaats met experts van over de hele wereld. We konden stadmakers ontmoeten in broed en maak -plaatsen en leerden over gebiedsontwikkeling. Na dit bijzondere Festival een mooie terugblik op het WeMakeThe.City Festival door Lisa Vlug, Elske de Ronde, Dylan Meert, Max de Ploeg en Peter Both. 

Lisa Vlug, projectleider van Educatieprogramma’s, vertelt het volgende over haar ervaring tijdens het WeMakeThe.City Festival: 

‘’WeMakeThe.City is een festival dat vijf dagen lang ontzettend veel mooie programma’s heeft georganiseerd om op allerlei manieren te kijken hoe we steden beter kunnen maken. Tijdens het festival was ik bij hele verschillende activiteiten aanwezig waaronder een tour door Amsterdam-Noord langs innovatieve organisaties, een geweldig openingsprogramma in het theater van Amsterdam met alleen maar inspirerende vrouwen op het podium, een conferentie over de energietransitie, en een conferentie over de maakindustrie in Amsterdam die ik zelf organiseerde. Ook in het weekend was het moeilijk kiezen wat te doen. Het is jammer dat ik mezelf niet kon opsplitsen de afgelopen dagen, want er was nog zoveel meer wat ik had willen meemaken.’’

Ook Elske de Ronde reageerde vol enthousiasme, voor haar was WeMakeThe.City een kans om echt te ontdekken wat er nou in de stad leeft! Ook zegt ze het volgende:

‘’Ik vond het geweldig om tijdens WeMakeThe.City in gesprek te gaan met stedelingen en professionals over sociale thema’s zoals gezondheid en eenzaamheid. Gezondheidsverschillen en eenzaamheid zijn complexe vraagstukken in onze stedelijke omgeving en ik vind het mooi om te zien dat verschillende professionals en stedelingen die er zelf mee te maken hebben met elkaar in gesprek zijn gegaan tijdens WeMakeThe.City om oplossingen te bedenken om deze punten tegen te gaan. En dat is nog maar één thema dat tijdens WeMakeThe.City behandeld is. Het is kortom een festival die je niet mag missen als je wilt weten wat er in de stad speelt.’’

Nog meer mooie woorden over het WeMakeThe.City Festival horen wij van Dylan Meert. Zo stelt hij dat WeMakeThe.City een uniek festival is, hij vindt het daarnaast ongelooflijk dat Amsterdam op deze schaal het gesprek aangaat. Het is een festival dat elke stad nodig heeft zegt Dylan. Ook verteld hij het volgende:

‘’Ik vond dat het WeMakeThe.City Festival een hele interessante en leuke mix aan activiteiten had. Best speciaal om aan een programma deel te nemen terwijl je weet dat er tegelijkertijd zoveel andere dingen op hetzelfde moment gebeuren, verschillende mensen met elkaar in interactie gaan en proeven van wat Amsterdam te bieden heeft en te bespreken welke uitdagingen de stad tegemoet gaat. Een verbindend festival, in ieder geval!’’

Verder geeft Max de Ploeg aan dat hij het WeMakeThe.City Festival een mooie aangelegenheid vond om samen te werken en nieuwe verbindingen te maken tussen locaties, organisaties en initiatiefnemers uit de stad waarbij zoveel mensen samen durven te werken aan een betere toekomst voor de stad, maar vooral ook om zichtbaar te maken wat nu goed gaat, een plek om elkaar te inspireren en te kijken wat we van elkaar kunnen leren.

Last but definitely not least vertelde, programmamaker en tevens projectleider van New Metropolis, Peter Both het volgende:

”WeMakeThe.City was voor mij het moment om er weer bewust van te worden hoeveel mensen er zijn die zich bezighouden met de stad en dan met name het maken van de stad op een vernieuwende manier. Of ik nou bij een programma in Pakhuis de Zwijger zat, op expeditie ging op plein ’40-’45 of ging kijken bij The Beach of de buurtwerkplaats, overal kwam ik de mooiste mensen tegen die zich, van hyperlokaal tot internationaal, bezighouden met de stad en haar uitdagingen.

Kortom een mooie terugblik op het WeMakeThe.City Festival door enkele programmamakers. We  zien je volgend jaar graag terug op het Festival dat steden beter maakt, tot dan! 

WeMakeThe.City