Terugblikken met Jitske

Waar kijken onze programmamakers met trots op terug? De hoogtepunten van Jitske van der Kooi.
Reageer

Ook tijdens de zomerstop (tot 4 september) werken onze programmamakers door aan een nieuw seizoen vol inspirerende programma’s over onder andere eenzaamheid, zorg en armoede in de stad. Omdat de programmering een tijdje stil ligt, delen we in de tussentijd de beste gesprekken, opnames en dossiers uit ons archief. In deze editie de hoogtepunten van Jitske van der Kooi, programmamaker en projectleider van de Week tegen Eenzaamheid.

De zachte kant van techniek

TERUGKIJKEN – 1:58:54
Technologische snufjes, gadgets, nieuwe hebbedingen. Sign of time gaat vaak over de nieuwe technieken of innovatieve uitvindingen die een flinke impact gaan hebben op ons dagelijks leven. Tijdens deze editie stond juist de zachte kant van de techniek centraal: welk effect hebben VR en AR op het empathisch vermogen? Kun je moraliteit beïnvloeden? Een te gekke avond waarin dit onderwerp wordt verkend, waarin je o.a. meer komt te weten over de game van Martijn Kors (PhD over Persuasive (Mixed-Reality) Games) waarin je de reis van een vluchteling in de eerste persoon meemaakt.

Op zoek naar de grens tussen zelfredzaamheid en solidariteit

TERUGKIJKEN – 2:11:56
Wie de serie Schuldig nog niet heeft kunnen zien, grijp je kans in de stille zomermaanden, de makers nemen je mee in de schuldenproblematiek achter de voordeuren in de Vogelbuurt. De serie legt bloot hoe complex de problemen van schuldenaars zijn, maar ook dat er aan de industrie erom heen heel wat schort. In Schuldig on Tour is vanuit schuldenaar, schuldeiser, wetenschap en politiek de vinger op de diverse zere plekken gelegd: wat kán en moet er anders? Ook interessant om te blijven volgen: het initiatief Schuldvrij van de makers van de documentaire, Jesse Frederik (De Correspondent) ea. om niet alleen over het probleem te praten, maar ook echt verandering in te zetten. De redactie van Human.nl publiceerde dit mooie interview met Jesse.

Terug naar de Satellite Queens

TERUGKIJKEN – 2:00:18
Tegenlicht Meet Up #97 heeft afgelopen voorjaar het meeste indruk op me gemaakt. Vier krachtige vrouwen die met elkaar in gesprek gingen over moslimemancipatie in Nederland, het nieuwe feminisme en rolmodellen n.a.v. de aflevering Terug naar de Satellite Queens. Hoewel deze vrouwen het regelmatig oneens waren en meningen niet werden geschuwd, was het een prachtig respectvol gesprek, met emancipatoire lessen voor iedereen. Terugkijken is mijn aanrader.

Alleen in Rotterdam

TERUGKIJKEN – 2:10:09
Sinds dit voorjaar werken we intensief samen met de Gemeente en vele andere partijen in het Amsterdams netwerk eenzaamheid. Het is schrikbarend hoeveel mensen zich eenzaam voelen en er wordt steeds meer ruchtbaarheid aan dit probleem gegeven, waardoor het hopelijk ook beter bespreekbaar wordt. Tijdens de avond Alleen in Rotterdam, leren we van de Rotterdamse Aanpak en komen prachtige voorbeelden over hoe mensen naar elkaar omkijken in de Lief en Leedstraten voorbij (door Johan Janssens, Opzoomer Mee) en vertelt een van de deelnemers aan het fotoproject van Rick Moonen (stadstrainer in Rotterdam) aan de hand van zijn polaroids hoe zijn dagen eruit zien en wanneer hij zich wel eens eenzaam voelt. Pure, rauwe verhalen die je raken.

Kijk nog meer teruglees verder en praat mee. Fijne zomer!