100 Tegenlicht Meet Ups

Kom op 12 april naar de 100e Tegenlicht Meet Up!
Reageer

We móeten er even bij stilstaan: volgende week vindt de 100e (!) Tegenlicht Meet Up plaats, deze keer naar aanleiding van de VPRO documentaire Frau Merkel, de machtigste vrouw van een voornamelijk door mannen bestuurde wereld. Drieëenhalf jaar na de eerste Meet Up blikken we kort terug en roepen we alle Meet Up fans op om het volgende week met ons te vieren. Ben jij er ook bij?

Deze mensen willen de wereld veranderen. Het antwoord komt blijkbaar niet meer uit de politiek. Mensen willen met elkaar praten: dat is fantastisch! (Frank Wiering, voormalig eindredacteur VPRO Tegenlicht)

Het begon allemaal met een vraag: waarom gaan we niet met elkaar in gesprek over de onderwerpen die Tegenlicht wekelijks de wereld instuurt, terwijl deze ons allemaal aangaan, raken en in beweging brengen? Pakhuis de Zwijger-directeur Egbert Fransen nam daarom contact op met de eindredactie van VPRO Tegenlicht, destijds Frank Wiering en Henneke Hagen (begin 2015 namen de huidige eindredacteuren, Doke Romeijn en Marije Meerman, het roer over). De deal was snel beklonken en op 4 september 2013 vond de 1e Tegenlicht Meet Up plaats, naar aanleiding van de VPRO documentaire ‘Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland‘.

Tijdens deze eerste bijeenkomst kwamen de filmmaker, een viertal sprekers en zo’n vijftig bezoekers samen om verder te praten over de uitzending om die stap te maken naar begrip, een alternatieve blik, nieuwe ideeën en samenwerkingen. Het bleek een succes: in de afgelopen drieënhalf jaar barstte de zaal regelmatig uit zijn voegen (zo tegen de 400 man aan), hebben honderden experts onder leiding van moderator Bart Krull hun kennis gedeeld (vanaf het podium én vanuit de zaal), en worden er op zo’n 25 locaties in Nederland Tegenlicht Meet Up’s georganiseerd door lokale organisatoren.

Je ziet dat mensen ermee aan de gang gaan, de Meet Up ze aan denken zet en zo tot nieuwe ideeën en oplossingen leidt. (Marije Meerman, eindredacteur VPRO Tegenlicht)

De Meet Up spreekt duidelijk een behoefte aan: van de bezoekers, maar ook van de makers van VPRO. Het eindproduct is niet langer de documentaire, maar het gesprek achteraf: de interactie met de kijker. Hans Busstra, één van de regisseurs van VPRO Tegenlicht omschreef de Meet Up als ‘een soort plus op je uitzending‘. Bovendien bleek de Meet Up en de interactie tussen de sprekers en het publiek een poel aan inspiratie te zijn voor nieuwe afleveringen. Zo riep Ewald Engelen tijdens de Meet Up ‘De biecht van de bankier‘ op tot verzet tegen de bankiers op de Zuidas (“waarom gaan mensen niet met hooivorken richting de Zuidas?”), wat enkele maanden later resulteerde in de aflevering (en Meet Up) ‘Wij zijn het zat‘.

Het mooie is dat Tegenlicht niet alleen maar een programma, maar inmiddels een echte beweging is geworden. (Doke Romeijn, eindredacteur VPRO Tegenlicht)

Negenennegentig Meet Up’s na die kick-off in september 2013, zijn we blij en trots dat we tijdens de 100e Meet Up wederom het gesprek aangaan met een gevarieerde groep mensen (zowel op het podium als in de zaal), die de moeite nemen om samen te komen en hun kennis en ervaringen te delen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zoals aanstaande woensdag 12 april voor een gesprek over vrouwelijke leiderschap met als leuk toeval twee vrouwelijke VPRO Tegenlicht eindredacteuren en twee vrouwelijke Pakhuis programmamakers, Jitske van der Kooi en Charley Fiedeldij Dop. Wat kunnen we anders zeggen dan “let’s Meet Up”? Tot woensdag!