Student sociale wetenschappen deelt haar verhaal over eenzaamheid

Ontmoet M. tijdens de Week tegen Eenzaamheid en praat over het bestaan van eenzaamheid onder millennials.
Reageer

Bijna de helft van de Amsterdammers voelt zich, in meer of mindere mate, alleen. Maar toch hoor je hier niemand over praten. Hoe doorbreken we het taboe op eenzaamheid? Tijdens de Week tegen Eenzaamheid delen we persoonlijke verhalen en ervaringen. Op 25 september trappen we af met een openingsprogramma, met o.a. een lezing van schrijver Kader Abdolah, een Amsterdamse Bubble Challenge onder leiding van Tabo Goudswaard, documentaires en ontmoetingstafels. Ga in gesprek over eenzaamheid met ervaringsdeskundigen en leer van hun verhalen.

In haar jeugd is M. veelvuldig verhuisd, wat heeft geleid tot een zeer beperkte sociale kring. Ze verbleef overal namelijk nét te kort om er iets op te kunnen bouwen. Daarnaast heeft ze geen familie om op terug te vallen en M. voelt zich dan ook vaak erg eenzaam.

Op haar vijfde overleed haar biologische moeder. Haar vader woont in Israël en heeft weinig behoefte aan een band met zijn dochter. M. kwam dan ook bij adoptieouders te wonen. Toen haar adoptievader op haar vijftiende overleed, verbrak haar adoptiemoeder het contact. Dit heeft geleid tot een basisgevoel van eenzaamheid: er is niemand waarop M. terug kan vallen en dat doet dan ook zeer.

Momenteel studeert M. sociale wetenschappen aan de UvA en woont samen met haar vriend. Hij heeft veel hechte vrienden van de middelbare school en M. vindt het dan ook fijn ook met hun te zijn. Soms is er echter het besef dat ze hier teveel op leunt en voelt ze zich te afhankelijk. Zelf heeft ze een aantal vriendschappen, maar ook die voelen vaak niet gelijkwaardig: het gevoel afhankelijk te zijn komt ook hierin weer terug. M. zou graag een groter netwerk willen, maar vindt op haar studie geen gelijkgestemden; ze is zelf al wat ouder en merkt dat de interesses van haar medestudenten verschillen met die van haar.

Therapie helpt haar om haar gevoelens te kunnen relativeren en hoewel gevoelens van eenzaamheid blijven bestaan, valt er mee te leven. Want alleen al het kunnen begrijpen, zo zegt zij, is al heel veel.

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zal M. op 25 september plaatsnemen aan één van de ontmoetingstafels om haar ervaringen te delen en wie weet anderen ermee te kunnen inspireren. Ben jij benieuwd naar haar verhaal? Kom langs op 25 september en ga het gesprek met haar aan!