Stage lopen bij Pakhuis de Zwijger

Een fair deal waarbij het leren voorop staat.
Reageer

Op dit moment zijn wij weer hard op zoek naar stagiaires voor ons nieuwe programmaseizoen. Onze vacatures werden gespot door Esther Crabbenddam (FNV Jong). Naar aanleiding van onze oproep voor stageplekken tweette zij eergisteren (12 juni 2017), over het feit dat wij onze stagiaires geen vergoeding bieden, het volgende:

Dat zijn niet de minste beschuldigingen. Vervolgens kwamen er op social media veel reacties los. Over dit voorval en het onderwerp in het algemeen, gaan wij als Pakhuis de Zwijger graag met partijen als FNV Jong, de kunstensector en anderen in gesprek.

Een fair deal

Allereerst een uitleg over het gegeven dat wij geen stagevergoedingen betalen. Dat is vanaf de start in 2006 ingezet beleid en komt voort uit het feit dat wij een stage zien als een specifieke leeromgeving voor studenten. Als een direct onderdeel van hun studie. Wat ons betreft is het een fair deal tussen de stagiaire en onze programmastichting, waarbij er sprake is van een eerlijke ruil tussen:

  1. Persoonlijke begeleiding en coaching, een interessante kennisomgeving en netwerk én de concrete praktijk van het programma maken vanuit ons als Pakhuis de Zwijger enerzijds
  2. De inzet op research, programmering en productie en organisatie van de zijde van de student anderzijds. Een eerlijke balans tussen geven en nemen.

De student hoeft ons voor het leren en de werkervaringsplek niet te betalen (dat moet je op de hogeschool of universiteit daarentegen wel) en wij betalen de student ook niet voor zijn/haar inzet van uren en skills. Zoals gezegd een fair deal die in een persoonlijke stage-overeenkomst wordt vastgelegd.

De stagiaire kan bij ons overigens naar wens kiezen voor een 3 tot 5 vijf dagen stage. Vaak valt de keuze op een 4-daagse stage, omdat de student bij ons in Pakhuis de Zwijger (achter de balie of in de horeca) of elders geld voor het dagelijks onderhoud moet verdienen. Een en ander wordt zorgvuldig afgestemd. Net zoals de persoonlijke leerdoelen of de aan de stage gelieerde onderzoeksopdracht.

Van belang is te benoemen dat het leren voor de studenten boven alles gaat en dat de eindverantwoordelijkheid bij programma’s en projecten altijd in handen is en blijft van onze programmamakers en projectleiders.

Vacatures

De diverse online reacties hebben ons wel gescherpt in het feit dat we nog zorgvuldiger moeten zijn in het beschrijven van de stage-aanbiedingen. Dat wij nog duidelijker moeten zijn in het verwoorden van taken en verwachtingen; nog helderder over hoe wij het proces inrichten om te komen tot een voor allen passende inrichting van de stage. Want een aantal van de teksten waren vooralsnog te algemeen in de duiding. Ook zullen we duidelijker zijn over hoe de begeleiding precies plaatsvindt (altijd, intensief en 1 op 1). Het niet hebben van een 9-tot-5 mentaliteit hadden we ook anders kunnen verwoorden. Het betekent namelijk dat je soms ook in de avond aan de slag bent, omdat onze programma’s dan nu eenmaal plaatsvinden, en je alle vrijheid hebt om je eigen tijd in te delen.

Inmiddels hebben we al onze vacatures onder de loep genomen en waar nodig aangepast en aangescherpt. Mochten er nog onduidelijkheden zijn, dan horen wij dat graag. En met Esther Crabbendam van FNV Jong hebben we een afspraak gemaakt om een en ander met elkaar uit te wisselen.

Reacties

Als reactie op alle online commotie hebben een aantal (oud) stagiaires op eigen initiatief gereageerd. Zo schreef Dylan een stuk voor Hard//Hoofd en reageerden Sjoerd en Jan op op twitter.

Mochten er nog vragen of reacties zijn dan horen wij dat graag. Iemand suggereerde op twitter dat we er misschien een publiek programma over moeten maken en uiteraard; wij zouden Pakhuis de Zwijger niet zijn als we de niet al eerste lijnen aan het uitzetten zijn. We houden jullie op de hoogte.

Egbert Fransen, directeur
Marjan Minnesma, voorzitter Raad van Toezicht