Stad zonder grenzen

Hoe toegankelijk is de stad? De Talk of the Town van 3 oktober stond in het teken van inclusiviteit.
Reageer

Toegankelijkheid is al een lange tijd een issue, ook in Amsterdam. Hoe toegankelijk is onze stad eigenlijk? Over dit onderwerp ging het op 3 oktober tijdens de programmareeks Talk of the Town. Hierbij de opbrengst van deze goed bezochte bijeenkomst.

Wethouder Eric van der Burg trapte de avond af. “Er moet hard gewerkt worden aan verbetering van toegankelijkheid. De verwachtingen van iedereen zijn hooggespannen. Amsterdam met zijn oudbouw en grachten is niet de meest toegankelijke stad van Nederland. De stad wordt steeds drukker, en dat is ook lastig voor mensen met een beperking. Obstakels, geluiden en prikkels worden daarmee ook heftiger. Ik wil nieuwe wijken binnen tien jaar zo toegankelijk mogelijk hebben in de stad. Ik realiseer me dat dit in de oude binnenstad best een ingewikkelde opgave is.”


Manifest

Hierna presenteerde Els de Ruiter (vrijwilliger Cliëntenbelang en Onbeperkt Oost) het manifest voor een inclusief Amsterdam aan de wethouder en Keirsten de Jongh, adviseur voor het College voor de Rechten van de Mens. De wethouder reageerde hierop met de uitspraak om deze bijeenkomst over inclusie en toegankelijkheid jaarlijks met elkaar te houden. Keirsten de Jongh: “Ik herken veel voorbeelden uit het manifest. Beleid moet gemaakt worden samen met mensen met een beperking. Gemeenten kunnen hier zelf stappen in nemen.”

Inspiratie

Na de onthulling van het manifest zijn we geïnspireerd door verschillende sprekers die zich op verschillende manieren bezighouden met inclusie. Zo vertelde onder andere Fatima el Khayati over haar werk als adviseur voor doven en slechthorenden, en vertelde Sebastiaan van de Pol over het project Handi’Capable, wat als doel heeft: bij een breed publiek de perceptie wijzigen van ‘handicap’ naar ‘handicapable’.

Oplossingen

Omdat er veel te bespreken en te bedenken was zijn we in werksessies uit elkaar gegaan. Bij deze sessies zijn er ontzettend veel tips en oplossingen bedacht die kunnen helpen bij een inclusieve stad. Zo zou het mooi zijn als er meerdere rolstoelen tegelijk in een tram kunnen en zou het fijn zijn als er een vast instapmarkering komt bij de metro. Kleine oplossingen die een ongelofelijk groot verschil kunnen maken in de zelfstandigheid van sommige mensen. Meer lezen? In dit verslag vind je alle adviezen en suggesties.