Samen maken we de stad van de toekomst

Het Amsterdam van de toekomst maken we samen. Met iedereen in de stad. Dat is de Amsterdamse aanpak.
Reageer

Als we een andere stad willen in de toekomst, eentje die inclusiever is en aan meer mensen plek biedt en waarin iedereen in een zekere soevereiniteit zich kan ontwikkelen, dan moeten we ook kijken naar de waardesystemen die we in de stad hebben. Het is heel belangrijk om onder die stad een ander waardesysteem te brengen. Dus we moeten naast de overheid en de staat, ook de commons met elkaar begrijpen. En als we dat goed kunnen plaatsen als systeem, als mechanisme in de stad, dan denk ik ook dat die stad veel inclusiever wordt.

– Marleen Stikker, directeur van Waag Society.

Op 4 oktober werd de afsluiting van de Amsterdam iCapital Award 2016-2017 periode gevierd. Samen met de gemeente, andere betrokken partijen en stadmakers werd er niet alleen teruggeblikt op wat er in twee jaar is ontwikkeld, zoals het programma Amsterdammers, Maak je Stad!, maar vooral vooruit gekeken naar hoe er samengewerkt kan worden om sociale innovatie ruimte te geven en te versterken. De iCapital-wedstrijd, waarin Europese steden met elkaar strijden om innovatiehoofdstad van Europa te worden, heeft hieraan een belangrijke impuls gegeven.  

Het narratief van de Amsterdamse aanpak en tevens de belangrijkste conclusies uit twee jaar iCapital is in deze korte video samengevat: