Samen maken we de buurt

Programmering Pakhuis de Zwijger in Maakplaats 021 Waterlandplein van start.
Reageer

Samen maken we de buurt. Dat is het onderwerp van het ‘Maak je Buurt!’ programma van Pakhuis de Zwijger dat van start is gegaan in de Maakplaats 021 op het Waterlandplein. 

Maakplaats 021 Waterlandplein is een plek waar jonge Amsterdammers zich kunnen ontwikkelen tot actieve en competente burgers en zich de vaardigheden eigen maken die nodig zijn voor het werk van de toekomst. In deze maakplaats leren ze spelenderwijs omgaan met nieuwe technologieën door er zelf mee aan de gang te gaan. Je kunt er leren programmeren en digitaal fabriceren. Daarnaast is het een plek waar je kunt leren over je eigen buurt en de stad. 

De afgelopen weken hebben de eerste open inloopmiddagen plaatsgevonden. Tijdens de eerste inloopmiddag zijn we verder gegaan met het vullen van onze enorme magnetische kaart. Aan de hand van een vragenlijst zijn we in kaart gaan brengen wat de kinderen leuk en vervelend vinden in hun buurt. En ook wat ze van het Waterlandplein vinden en wat ze bijvoorbeeld missen in hun wijk. We hebben toen ook het Waterlandplein opnieuw getekend en we hebben met ijscostokjes voorwerpen gemaakt voor op het plein.

De tweede inloopmiddag hebben we met elkaar een memoryspel gemaakt van de buurt. Wat is allemaal onderdeel van je buurt? De scholen, de moskee en de winkels. Maar ook bomen, dieren en mensen. Hiervan hebben de kinderen allemaal identieke tekeningen gemaakt, op kaarten uitgesneden met de lasercutter. En we hebben het spel direct gespeeld met elkaar.

 

De derde inloopmiddag zijn we met de 3D-printer aan de slag gegaan. En daarmee hebben de kinderen hun eigen huis gemaakt. Om hiertoe te komen zijn we eerst op het internet gaan kijken naar hoe daar hun huis zichtbaar is op Google Maps. Daarna hebben we dit getekend, en daarna hebben we dit Tinkercad vorm gegeven. De huisjes hebben we daarna met een magneet op de grote kaart geplaatst. Op deze manier zijn we weer een stap verder gegaan in het in kaart brengen van de hele buurt!