Mantelzorger Sacha deelt haar verhaal over eenzaamheid

Ontmoet Sacha tijdens de Week tegen Eenzaamheid en leer over het helpen van iemand met een zware depressie.
Reageer

Bijna de helft van de Amsterdammers voelt zich, in meer of mindere mate, alleen. Maar toch hoor je hier niemand over praten. Hoe doorbreken we het taboe op eenzaamheid? Tijdens de Week tegen Eenzaamheid delen we persoonlijke verhalen en ervaringen. Op 25 september trappen we af met een openingsprogramma, met o.a. een lezing van schrijver Kader Abdolah, een Amsterdamse Bubble Challenge onder leiding van Tabo Goudswaard, documentaires en ontmoetingstafels. Ga in gesprek over eenzaamheid met ervaringsdeskundigen en leer van hun verhalen.

Depressie vormt een belangrijk probleem voor de volksgezondheid en staat daarmee al jaren in de top vijf van aandoeningen met de hoogste ziektelast. Zo krijgt 20% van de volwassenen in Nederland ooit in het leven te maken met een depressie. Toch vragen mensen met depressieve klachten zelden om hulp.

Sacha was jarenlang mantelzorger van iemand die kampte met zware depressies. Zij heeft dan ook van dichtbij mee kunnen maken hoe iemand met een depressie nog steeds gevoelens van eenzaamheid kan hebben, ondanks omringd te zijn door mensen. Het belang van een sociaal vangnet, maar ook vooral het door de depressieve zelf laten uitreiken naar dat vangnet was een belangrijk inzicht dat Sacha heeft meegekregen uit haar ervaringen als mantelzorger.

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid is Sacha aanwezig bij het openingsprogramma Vele Gezichten van Eenzaamheid om in gesprek te gaan over het omgaan met personen met een depressie en eventuele oplossingen die de omgeving kan uitvoeren om de eenzaamheid te verlichten. Hoe ga je als naasten de verbinding aan met iemand die zichzelf isoleert?