Pakhuis De Zwijger x IDFA

Wat mag je niet missen tijdens onze reeks Docu by Night?
Reageer

Met maar liefst 10 unieke documentaires op het plein van Pakhuis de Zwijger sluiten we ook dit jaar weer ons culturele seizoen af. Samen met onze vrienden van IDFA hebben we voor deze avonden een speciale selectie van documentaires gemaakt. Een perfecte gelegenheid voor een gezellige avond met vrienden, buren en collega’s. Als kers op de taart wordt iedere documentaire verrijkt met een interessant voorprogramma en vanaf 16 juli ook iedere dag een barbecue, check het hier! Toegang is gratis.

Instant Dreams | donderdag 12 juli | Voorprogramma 18:30 & Docu by night 22:00
Voorafgaand aan Instant Dreams is het programma Polaroid Perfect; waarin we met mediakenners, fotografen en natuurlijk met Willem Baptist zelf in gesprek gaan over de aantrekkingskracht van polaroid. Wat zegt ons verlangen naar instant-film over de tijdsgeest van nu?

Instant Dreams: De fotogeniek vervagende herinneringen van een Polaroidfoto versus een iPhone met daarin duizenden haarscherpe foto’s – treffender kun je de tegenstelling tussen het analoge en het digitale tijdperk niet verbeelden. In dit ambitieuze visuele essay verkent Willem Baptist de visionaire genialiteit van dr. Edwin H. Land, uitvinder van de Polaroidcamera. De soundtrack is al even beeldend als de soms hypnotiserend expressieve beelden, waarin archiefmateriaal, interviews en beeldschone scheikundige reacties elkaar ontmoeten in een achtbaan van kleur en licht.

> Ben je er bij? Reserveer hier een plekje voor het voorprogramma Polaroid Perfect en hier voor de docu by night Instant Dreams.

 

When God Sleeps | Vrijdag 13 juli
Over de documentaire When God Sleeps: Nadat hij in een lied een imam aansprak – wat werd opgevat als een belediging – werd tegen de Iraanse muzikant, poëet, zanger en activist Shahin Najafi in 2012 een fatwa uitgevaardigd. Vanuit Turkije trekt hij naar Duitsland, waar hij in Keulen neerstrijkt. Hij leeft daar in angst, en “slaapt met één oog open en een mes onder het kussen”. Het portret van deze ‘Salman Rushdie van de rap’ stipt haast onvermijdelijk ook kwesties aan zoals terrorisme, religie, repressie, artistiek protest en de vluchtelingencrisis.

> Ben je er bij? Reserveer hier een plekje voor de docu by night When God Sleeps.