Opbouw met afval: The Mobile Factory maakt bouwstenen van puin

Draag letterlijk een steentje bij!
Reageer

Geen enkel gebouw heeft het eeuwige leven: vernieling, oorlogen en natuurrampen veranderen uiteindelijk elk door mensen gemaakt bouwwerk in puin. En puin is een regelrechte moordenaar: het is de grootste vervuiler ter wereld, vernielt het milieu en vormt een groot gezondheidsrisico voor mensen die er bij in de buurt wonen. The Mobile Factory heeft een mogelijke oplossing gevonden voor dit wereldwijde probleem en maakt handige, als Legostenen stapelbare bouwstenen van brokstukken.

En het mes snijdt aan twee kanten: met de stenen kunnen slachtoffers van oorlogen of natuurrampen hun eigen, aardbeving-bestendige huizen bouwen en zo hun gemeenschap zelf letterlijk weer opbouwen. De uit puin gefabriceerde ‘Q-Brixx’ zijn gevormd als Legoblokken waardoor er geen cement nodig is bij de heropbouw, hetgeen het proces een stuk sneller en de kosten een stuk lager maakt. Bovendien staat de vorm garant voor een oerstevige constructie. Op naar een veiligere en gezondere wereld!

Om de bouwstenen te produceren moet eerst puin vergruisd worden. Dat gebeurt in The Mobile Factory, een mobiel fabriekje waarin het puin omgezet wordt in de bouwstenen. The Mobile Factory is voornemens naar Haïti te gaan, omdat families daar sinds de aardbeving in 2010 nog altijd in groezelige tentjes leven. Met de Q-Bloxx kunnen de getroffen mensen letterlijk en figuurlijk aan hun toekomst bouwen. Er is 400 duizend dollar nodig om de fabriek ter plaatse te krijgen. Als even zoveel mensen slechts 1 dollar in zouden leggen, kan deze wens vervuld worden. Daarom is The Mobile Factory een crowdfunding gestart. Ook jij kunt meedoen door 1 dollar te doneren! Meer weten of meteen inleggen? Dat kan hier.

Maandag 14 september spreekt initiatiefnemer Gerard Steijn in Pakhuis de Zwijger met twee professoren over mogelijke toepassingen van de bouwstenen voor bijvoorbeeld vluchtelingenkampen tijdens De Circulaire Stad #21: Happy Homes from Deadly Debris. Het programma vangt om 20:00 uur aan in de Expo en toegang is gratis. Tijdens het programma wordt Engels gesproken.