Op bezoek bij de Landschapstriënnale 2017

In opmaat naar een nieuwe reeks in Pakhuis de Zwijger over het voedselsysteem in de Amsterdamse regio, bezochten programmamakers Christel, Jan en Imme de dag van Het Eetbare Landschap tijdens de Landschapstriënnale in Park 21.
Reageer

Elke drie jaar vindt de Landschapstriënnale plaats waarbij het landschap van de toekomst centraal staat. Op 18 september was Park 21 in de Haarlemmermeerpolder het toneel voor de bijeenkomst over Het Eetbare Landschap. Over de dag verspreid waren er lezingen en workshops om gezamenlijk na te denken over de uitdaging die ons allemaal aangaat: Hoe kan het ommeland nu en in de toekomst de stad voeden? En hoe kunnen we ons voedselsysteem beter vormgeven? Boeren, bestuurders, burgers, professionals en professoren gingen met elkaar in gesprek.

In de boerderij van boer Dirk Molenaar, gelegen in de polder van de Haarlemmermeer werd het startschot van de dag gegeven. Dirk benadrukte de ingewikkelde positie van de boer in de huidige voedselindustrie. Onderzoekers presenteerden verschillende toekomst scenario’s waarbij gekeken is naar het zelfvoorzienend maken van de Amsterdamse regio. Wat is de invloed van ons huidige dieet op de hoeveelheid land die nodig is? Wat is de potentie van zilte landbouw en is deze in een verziltend gebied noodzakelijk? Wat zijn de uitdagingen op logistiek gebied? Wat is de wisselwerking tussen voedselproductie en stadsplanning? In de middag gaf Ellen Mookhoek een wildpluk wandeling om letterlijk het landschap te proeven. Zij liet zien hoeveel alledaagse planten er gegeten kunnen worden, van jonge paardenbloemblaadjes tot roze bloemen: er groeit een schat aan eetbare planten gewoon in de berm. De laatste spreker van de dag, John Nederstigt, wethouder duurzame economische ontwikkeling gemeente Haarlemmermeer, was duidelijk: “volgens mij moeten we gewoon vooruit naar vroeger”.

Tijdens de workshops bleek dat oplossingen vaak niet voor de hand liggen. Theoretisch kan wel becijferd worden wat er moet gebeuren. Maar de praktijk, de daadwerkelijke transitie naar een ander systeem, is een ingewikkeld proces met vele belanghebbenden dat maar moeilijk doorbroken lijkt te kunnen worden. Tijdens de nieuwe reeks van Pakhuis de Zwijger, die in samenwerking met de Rabobank georganiseerd wordt, zal dit dan ook het uitgangspunt zijn: Hoe brengen we de transformatie op gang, niet op papier maar op het land. De eerste bijeenkomst vindt plaats in Pakhuis de Zwijger op maandag 13 november.

We nodigen je van harte uit erbij te zijn!