Nieuwe programmareeks over het Antropoceen in Pakhuis de Zwijger

Over de betekenis en impact van 'het tijdperk van de mens'
Reageer

Pakhuis de Zwijger en Landtong Nieuwe Meer introduceren de nieuwe programmareeks ‘Wakker worden in het Antropoceen’. In deze reeks onderzoeken wetenschappers, filosofen en het publiek de implicaties van het Antropoceen ofwel ‘het tijdperk van de mens’. De reeks start op dinsdag 18 december 2018 met het programma ‘De wekker gaat’ met emeritus hoogleraar landschapsarchitectuur Dirk Sijmons, emeritus hoogleraar wetenschapscommunicatie Jos van den Broek en filosoof Lisa Doeland.

Wat is het Antropoceen?
Het Antropoceen, ofwel ‘het tijdperk van de mens’. De term is geïntroduceerd als reactie op de schokkende constatering dat de invloed van de mens op de aarde langzamerhand als een geologische kracht moeten worden beschouwd. Het mensdom beïnvloedt de belangrijkste chemische cycli op planetaire schaal, de sedimentatie van alle rivieren, de biodiversiteit, de zuurgraad van de oceanen, het landgebruik en het klimaat.

Tijdens ‘De wekker gaat’, de eerste bijeenkomst van de programmareeks ‘Wakker worden in het Antropoceen’, duiken Dirk Sijmons, Jos van den Broek en Lisa Doeland onder moderatie van Jeroen Saris in de geschiedenis en betekenis van het begrip ‘Antropoceen’. Want over de definitie verschillen de geleerden van mening. Over het nut van het begrip in de publieke discussie eveneens. Is het een tastbare geologische realiteit of is het de zoveelste metafoor die probeert de milieucrisis van een titel en een handelingsperspectief te voorzien? Welke nieuwe politieke formatie kan de Antropoceen-uitdaging aan? Ligt de nieuwe uitdaging voor de mens als geologische kracht vooral op wereldschaal? Ligt dat niet te ver weg? Of zijn er ook Europese, nationale en lokale handelingsperspectieven?

Reserveer hier voor ‘De wekker gaat’ op dinsdag 18 december.