Meekijken met Maak je Buurt

Een tweede locatie voor Maakplaats 021 voor de stadmakers van de toekomst.
Reageer

Na de opening van Maakplaats 021 in OBA Waterlandplein, is OBA Reigersbos sinds september de tweede plek waar jonge stadmakers hun hart kunnen ophalen. Pakhuis de Zwijger programmeert er elke dinsdagmiddag het Maak je Buurt! programma, waarbij de buurt door de ogen van jonge stadmakers onder de loep wordt genomen.

“Kapot vies”

De activiteiten die binnen en buiten Maakplaats 021 plaatsvinden richten zich op het informeren en inspireren van de jonge deelnemers en het samen creëren van hun ideale buurt. Iedere week staat er een ander thema centraal. Aan de hand van een gesprek met de groep bedenken we wat er nog moet veranderen in de buurt. In Reigersbos is afval een groot probleem en de kinderen vinden de buurt vaak “kapot vies”. Tijd om samen in actie te komen en op te gaan ruimen.

Volle vuilniszakken

Bepakt met afvalgrijpers wordt het hele plein voor de OBA schoongemaakt. Luidkeels verbazen de kinderen zich over de hoeveelheid afval op straat en worden er mensen aangesproken zodat ze hun afval voortaan wél netjes in de prullenbak gooien. Met volle vuilniszakken en een voldaan gevoel keert iedereen terug naar de Maakplaats. Tijd om te brainstormen over nieuwe oplossingen. Hoe kunnen we het aantrekkelijker maken voor mensen om hun afval goed weg te gooien? Hoe kunnen we de prullenbak van de toekomst ontwerpen?

De prullenbak van de toekomst

In groepjes gaat iedereen aan de slag om een ontwerp te maken. Er worden innovatieve ideeën bedacht, zoals een party-prullenbak, een wandelende 3D-variant, een pratende prullenbak en een prullenbak waarmee je spelletjes kan spelen als je afval hebt weggegooid. De week erna is het tijd om van de ontwerpen een echt prototype te maken. Hier loopt iedereen toch tegen praktische problemen aan. Want hoe maak je een dansende prullenbak? En wat voor soort afval moet er in de prullenbak worden gegooid? Uiteindelijk zijn er mooie nieuwe afvalbakken ontworpen, waarvan een paar zeker kans maken om prullenbak van de toekomst te worden!

Zoektocht Amsterdammertje van het jaar

In Amsterdam doen er al veel kinderen iets goeds voor hun buurt of buurtgenoten. Ieder jaar wordt daarom de eretitel ‘Amsterdammertje van het Jaar’ uitgereikt aan een inwoner in Amsterdam tussen de 8-15 jaar. Ken jij iemand die zich belangeloos inzet voor iets of iemand? Meld deze persoon aan! Aanmelden kan tot en met 31 december 2017.