Do You Carry?

Koop een foto en steun de stichting Because We Carry.
Reageer

Kabul, Afghanistan – Jan Willem Petersen

Al nagenoeg 10 jaar heb ik verschillende reizen in het Midden-Oosten en omliggende regio kunnen maken. Landen als Egypte, Libanon, Sudan, Syrië, Iran, Afghanistan heb ik van dichtbij kunnen ervaren: de nasleep van de revolutie op Tahrir plein in Cairo, de herbouw van Beiroet na de 33 dagen durende Israël-Libanon oorlog en recentelijk de enorme wederopbouw-inspanningen in Uruzgan. Vaak vond een reis onder moeilijke omstandigheden plaats. Niet zelden heb ik een groot beroep op de lokale bevolking moeten doen. Zonder uitzondering ben ik hartelijk verwelkomd, heb maaltijden gedeeld met de armste families op de bergtoppen rondom Kabul, een veilig onderdak gekregen wanneer het er echt toe deed of ben simpelweg een eindje op weg geholpen in gebieden zoveel onveiliger dan mijn vertrouwde Nederlandse thuis. In Zuid-Afghanistan heeft de bevolking hiervoor zelfs een erecode – Pashtunwali – waardoor complete vreemdelingen, en zelfs rivalen, een enorme gastvrijheid genieten.

Met de verkoop van deze afbeeldingen – genomen tijdens een van mijn reizen in Kabul – hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan de mensen die zich hard inzetten om de vluchtelingencrisis een menselijk gezicht te geven: Because We Carry. Het is een bescheiden poging om de mensen, gevlucht van huis en haard, te helpen en ook hier te verwelkomen.

De gehele opbrengst komt ten goede aan stichting Because We Carry ter ondersteuning van de mensen die aankomen op Lesbos. Met de aankoop van een foto ter waarde van 47 euro (incl. verzendkosten) ontvang je een afbeelding op A3 formaat, afgedrukt op fotopapier.

Voor een bestelling stuur een bericht aan office@specialistoperations.eu / +31 64 3838599

Meer info over Because We CarryOf geef een donatie aan Stichting Because We Carry – NL85 TRIO 0391 0737 96

Jan Willem Petersen is een strategisch ruimtelijk planner, architect, en onderzoeker werkzaam en woonachtig in Amsterdam. Momenteel verricht hij veldwerk in Uruzgan voor de evaluatie van de Nederlandse wederopbouwmissie.

© Jan Willem Petersen Page_1Koh-e-Asamayi is beter bekend als TV Mountain. Ongeveer 80% van de mensen in Kabul woont op dergelijke wijze. Op de zeven heuvels die Kabul omringen zijn de berghellingen volgebouwd met informele woningen. De gebieden worden geleidelijk verbeterd zodat de inwoners het niet langer zonder water, wegen of elektriciteit moeten stellen.

De Afghaanse hoofdstad Kabul is jarenlang onderworpen aan een explosieve stadsuitbreiding. Nog altijd groeit de stad met ruim 35.000 woningen. Het faciliteren van een dergelijke groei is een nagenoeg onmogelijke opgave voor gevestigde (westerse) overheden, laat staan voor de nieuwe Afghaanse administratie in het leven geroepen na 30 jaar burgeroorlog.De Afghaanse hoofdstad Kabul is jarenlang onderworpen aan een explosieve stadsuitbreiding. Nog altijd groeit de stad met ruim 35.000 woningen. Het faciliteren van een dergelijke groei is een nagenoeg onmogelijke opgave voor gevestigde (westerse) overheden, laat staan voor de nieuwe Afghaanse administratie in het leven geroepen na 30 jaar burgeroorlog.

De Afghaanse hoofdstad Kabul is jarenlang onderworpen aan een explosieve stadsuitbreiding. Nog altijd groeit de stad met ruim 35.000 woningen. Het faciliteren van een dergelijke groei is een nagenoeg onmogelijke opgave voor gevestigde (westerse) overheden, laat staan voor de nieuwe Afghaanse administratie in het leven geroepen na 30 jaar burgeroorlog.

De stedelijke ontwikkeling van Kabul verloopt grotendeels onder leiding van lokale machthebbers en (voormalige) krijgsheren. Er wordt geschat dat ruim 5.500 vierkante kilometer land in Afghanistan – eigendom van de staat – door individuen is toegeëigend. In Kabul herrijzen hele wijken, eigenhandig door machtige individuen vormgegeven, zoals hier in Khair Khana .

© Jan Willem Petersen Page_5Het nieuwe masterplan voor Kabul – een nieuw stad voor ongeveer 3 miljoen mensen – is vrijwel tot stilstand gekomen. Het onvoltooide stuk weg getuigt van grootse ambities. Het nieuwe asfalt ligt ruim drie jaar zielloos op de uitgestrekte vlakte ten noorden van de stad.

 

© Jan Willem Petersen Page_6Midden in Kabul ligt Bibi Mahru, een heuvel met daarop een olympisch zwembad, geïnstalleerd ten tijde van de Russische invasie. De Sovjets, gevolgd door de Taliban, gebruikten het zwembad als locatie voor talloze executies. Nu hebben de sporen van een kogel-doorzeefd zwembad plaatsgemaakt voor mensen op zoek naar verkoeling.

© Jan Willem Petersen PAge_3Het Darul Aman paleis heeft verschillende conflict gezien: de Russen, Mujahideen, Taliban en de Amerikanen. Het is een van de meest iconische beelden van het door oorlog verscheurde land. Het paleis staat voor het bewogen verleden van Afghanistan maar tegelijkertijd ook de toekomst. Achter de ruïnes is de bouw van het nieuwe Afghaanse parlementsgebouw is in volle gang .