Koffieochtenden en couscous

Welke woonvormen kunnen eenzaamheid onder ouderen tegengaan of voorkomen?
Reageer

Ouderen hebben een verhoogde kans op eenzaamheid en blijven steeds langer thuis wonen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouderen niet vereenzamen? Op 7 november organiseren we in het kader van de Aanpak Eenzaamheid, in samenwerking met Gemeente Amsterdam, een avond over ouderenhuisvesting zonder eenzaamheid. In aanloop hiernaar bezoeken we een aantal wooninitiatieven voor ouderen en geven we de bewoners het woord: hoe vinden zij het om er te wonen? En wat hebben zij te zeggen over eenzaamheid? In deel 2: Al Andalus.

De enige Marrokkaanse ouderenwoongroep in Amsterdam

Bijna acht jaar geleden opende wooncorporatie Far West een Marokkaanse ouderenwoongroep in Amsterdam: Al Andalus. Hoewel Far West zelf inmiddels is ontbonden, bleef Al Andalus bestaan en kwam in het bezit van wooncorporatie Stadgenoot. De woongroep is een cluster van negentien woningen voor Marokkaanse 50-plussers die allemaal een zelfstandig huishouden betreffen. De begane grond huisvest een gemeenschappelijke ruimte waar sociale activiteiten worden georganiseerd, zowel voor mannen en vrouwen gescheiden als voor alle bewoners van de woongroep. Zo wordt er maandelijks een gezamenlijke lunch bereid (Marokkaanse couscous) en gaan ze jaarlijks op een uitstapje.

© Laura Janszen

Koffieochtend als belangrijke sociale activiteit

Via via hoorden wij van Al Andalus en besloten er een kijkje te nemen. Makkelijk was het niet om de woongroep te vinden. Duidelijke adresgegevens ontbraken, maar na wat rond te hebben gevraagd in de buurt kwamen we uiteindelijk bij de juiste voordeur terecht en mochten we de dag erna terugkomen om een koffieochtend voor alle vrouwen van de woongroep bij te wonen.

Eén van de vrouwen deed nogal verbaasd de deur open, maar al snel werden we hartelijk ontvangen en lieten ze ons de gemeenschappelijke ruimtes zien. Deze was ruim en bestond uit een tweedelige woonkamer, een keuken, aparte toiletten en zelfs een douche en achtertuintje. Op tafel stonden Marokkaanse pannenkoeken en koekjes voor bij de koffie en een paar vrouwen waren druk in gesprek. Helaas spraken we elkaars taal niet goed genoeg en hebben we maar met één vrouw een gesprek gevoerd. Zij gaf aan dat de koffieochtend voor sommige vrouwen een belangrijke sociale activiteit is om aansluiting te vinden met anderen; zij komen anders niet veel (meer) buiten de deur.

© Laura Janszen

Hechte (en gewilde) community

De verbinding tussen de bewoners in Al Andalus is groot en iedereen lijkt op de hoogte van elkaars leven. Bewoners steunen elkaar niet alleen in goede tijden, maar ook in moeilijke tijden: van de buurman die ziek is tot een buurvrouw in de rouw. Al Andalus is daarom een populaire woonvorm onder Marokkaanse Amsterdammers. Eén van de bewoners gaf aan dat er een wachtlijst bestaat en als we buren vroegen wat zij van de woongroep vinden antwoordden zij eigenlijk allemaal dat de wens daar later te kunnen wonen groot is. Ondanks het succes van Al Andalus is het de enige Marokkaanse ouderenwoongroep.