Kick-off Mijn Amsterdam groot succes

Ruim 200 groep 8-leerlingen gaan komende weken op stadexpeditie door Amsterdam.
Reageer

Uitgelaten jongeren met groene en rode stempapieren, een burgemeester-voor-één-dag van amper 12 jaar oud en zelfgemaakte duurzame lavalampen. De kick-off van het gloednieuwe educatieprogramma Mijn Amsterdam afgelopen maandag markeerde de start van wekelijkse wijkexpedities in én over de stad.

Tijdens het educatieprogramma Mijn Amsterdam leert een nieuwe generatie Amsterdammers het heden, verleden en de toekomst van hun stad kennen. Meer dan 200 groep 8-leerlingen ontdekken komende weken op speelse wijze het krachtenveld van de stad tijdens wijkexpedities naar Noord, Zuid, Oost en Centrum. Ze bezoeken onder andere het Olympisch Stadion, Zeeburgereiland, de A’DAM Toren, Het Stadhuis en De Ceuvel. Zo komen ze in aanraking met belangrijke thema’s, waaronder mobiliteit, transformatie en innovatie. Mijn Amsterdam zet in op een nieuwe generatie Stadmakers. Hoe kunnen we samen de stad van de toekomst vormgeven?

Tijdens de kick-off op 29 mei stond de ontmoeting centraal. Eén van de uitgangspunten van het educatieprogramma is namelijk het faciliteren van onverwachte kruisbestuivingen tussen leerlingen van verschillende scholen. In de Grote Zaal kregen de kinderen eerst filmpjes van Amsterdam in vroegere tijden te zien. ‘Dit was Amsterdam in 1900. Toen bestond Nieuw-West nog helemaal niet!’ Ook werden de winnaars van de Amsterdam-quiz uitgeroepen tot burgemeester en loco-burgemeester – voor één dag. Na de introductie verspreidden de leerlingen zich door het pakhuis om deel te nemen aan verschillende workshops. Zo gingen ze aan de slag met hun eigen buurt, organiseerde Waternet een workshop over duurzaamheid en interviewden leerlingen elkaar over hun verschillende achtergronden, begeleid door 180 Amsterdammers.

Vanaf 12 juni kun je de kinderen ‘in het wild’ spotten tijdens de expedities, herkenbaar aan het kleurrijke Mijn Amsterdam werkboek.

Lijkt het je leuk om mee te helpen?
Mijn Amsterdam is nog op zoek naar enkele vrijwilligers die de leerlingen onderweg begeleiden. Geef je op en leer meer in, van én over Amsterdam tijdens de expedities!

Mijn Amsterdam wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Humanisme Fonds Amsterdam van het Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland en de Gemeente Amsterdam.