Naar de stembus dankzij De Kiesmannen

Waarom juist jongeren moeten stemmen.
Reageer

De Kiesmannen (Floris, Dylan & Jochem) waren donderdag 23 februari in het Pakhuis te vinden en stoomden ons klaar voor de verkiezingen van afgelopen 15 maart. We stonden stil bij wat er tijdens de verkiezingen allemaal op het spel staat en wat er allemaal te kiezen valt. Maar vooral: waarom moet iedereen stemmen? Veel jongeren hebben namelijk moeite met het vinden van het stemhokje, omdat zij simpelweg geen antwoord hebben op deze vraag. “Ik heb geen vertrouwen dat mijn stem iets uitmaakt”, “politici doen beloften die ze toch niet kunnen waarmaken” en “de politiek raakt mij niet” zijn de argumenten die aan het begin van de avond nog te horen waren.

De Kiesmannen probeerden duidelijk te maken dat iedereen zich wél moet bemoeien met de politiek, en we juist op 15 maart met zijn allen naar de stembus moesten gaan. Het was een inspirerende avond met veel enthousiasme uit het publiek. Er werden vragen gesteld, er werd gediscussieerd en de politieke standpunten van de verschillende partijen werden besproken door De Kiesmannen.

Ondertussen zijn dit jaar ruim 33% van alle jongeren (18-24 jaar) thuisgebleven op de dag van de verkiezingen. Dat is helaas nog steeds geen hogere opkomst dan bij de verkiezingen vier jaar geleden, maar in ieder geval kunnen we zeggen dat er dus 66% van de jongeren wél zijn bed uit is gekomen om te gaan stemmen.

Hebben De Kiesmannen jullie ook geïnspireerd te gaan stemmen? Praat na over de verkiezingen via #dekiesmannen op twitter en bekijk hieronder de aftermovie.