Introductie: Domenica Ghidei Biidu

Kom meer te weten over de sprekers van De Staat van de Stad 4: Global Village Amsterdam, een gedeelde stad?
Reageer

Heeft het internationale economische succes van Amsterdam ook een keerzijde? Gaat Amsterdam steden als Londen en Parijs achterna? Wat kunnen en moeten wij nu doen om onze stad van alle Amsterdammers te laten zijn en blijven? Tijdens De Staat van de Stad #4: Global Village Amsterdam, een gedeelde stad? op 25 oktober gaan we met de burgemeester en internationale en nationale wetenschappers, schrijvers en ervaringsdeskundigen in gesprek over in wat voor stad en hoe we in de toekomst met elkaar willen leven.

destaatvandestadEen van die gasten is Domenica Ghidei Biidu. Zij is als plaatsvervangend lid verbonden aan het College voor de Rechten van de Mens en als lid aan de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI). Ze was recentelijk verbonden aan Stichting De Vrolijkheid en schreef voor Ongekend Bijzonder.

Op 17-jarige leeftijd kwam ze vanuit Eritrea via Italië naar Nederland. Toen zij een paar jaar later – als alleenstaande jonge moeder – wilde gaan studeren, merkte zij dat ze in haar ambities werd getemperd en aangemoedigd om gewoon een baantje te gaan zoeken. Dankzij haar doorzettingsvermogen en de juiste contacten, kon zij alsnog haar ambities nastreven en rechten studeren aan de VU. Tegelijkertijd was en is ze zich er zeer van bewust dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt om zijn of haar talent te ontwikkelen, doordat deze niet worden herkend of erkend.

Domenica zet zich in voor inclusiviteit en heeft grote kennis van diversiteitsmanagement. Ze werkt aan gelijke kansen en toegang tot voorzieningen voor iedereen, ongeacht gender, leeftijd, culturele achtergrond, seksuele voorkeur, levensovertuiging, sociaal-economische klasse, of eventuele beperkingen. Tijdens De Staat van de Stad wordt zij samen met Gloria Wekker over dit onderwerp geïnterviewd.

Een kaartje voor De Staat van de Stad #4: Global Village Amsterdam, een gedeelde stad? koop je hier.