Van zout naar zoet

Florian Bollen werkt aan drinkwater in ontwikkelingslanden
Reageer

Door Merit Koutstaal (Vandejong Creative Agency)  

Dit is een fantastische kans om de wereld te helpen. Het zou zonde zijn als er niks mee gedaan wordt.” CEO van Aquiva Foundation Florian Bollen vertelt donderdag 20 augustus bij Water Republic X SAIL 2015 in Pakhuis de Zwijger hoe membraamtechnologie het drinkwaterprobleem op zou kunnen lossen.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Florian Bollen en ik ben CEO van Aquiva Foundation, een stichting die een oplossing wil bieden voor het drinkwaterprobleem van ontwikkelingslanden. Eerder investeerde ik in andere grootschalige projecten, zoals het grootste reuzenrad van Singapore en een containerhaven in Gdansk. Dat soort projecten zijn leuk voor het geld, maar de Aquiva Foundation is een fantastische kans om de wereld te helpen. Dat geeft een heel ander soort voldoening.

Aquiva Foundation zet zout water om in drinkwater. Hoe werkt dat precies?

De membraamtechnologie van Memsys die Aquiva Foundation gebruikt, kan op robuuste en efficiënte wijze zout water ontzilten. We gebruiken energieafval van generatoren voor de installatie. Eerst verdampen we het zoute water. Er blijft een zoutsubstantie liggen en het verdampte water kan vervolgens condenseren. Het water dat we opvangen is in feite al zoet water. Je kunt het vergelijken met hoe regen ontstaat. De zon verwarmt de oceaan, het water verdampt en vormt vervolgens wolken. De wolken zorgen dat het regent en zo ontstaat zoet water. Dit is natuurlijk de vereenvoudigde versie van wat er gebeurt. Maar dit is wel wat de installatie ongeveer doet. Wolfgang Heinzl is de man achter deze uitvinding. Hij heeft 25 jaar lang onderzoek gedaan voordat hij de revolutionaire oplossing vond. Ik ben aangehaakt bij het project toen hij de financiering rond probeerde te krijgen. In mijn ogen moest er namelijk iets met dit idee gedaan worden.

In welk opzicht draagt Aquiva haar steentje bij aan het milieu?

Allereerst gebruiken we energieafval van generatoren. Wat niet veel mensen weten is dat meestal tweederde van de opgewekte energie van generatoren niet gebruikt wordt. Wereldwijd gaat dit om zo’n 200 miljard dollar aan energieverspilling. Dat is natuurlijk ontzettend veel. Wij gebruiken dit energieafval om het zoute water te ontzilten. Het zoete water kan vervolgens weer ingezet worden voor het koelsysteem van de generatoren. We werken op deze manier zo efficiënt mogelijk. Daarnaast gaat ons water in plastic flessen die hergebruikt kunnen worden. Voorheen vervoerden de eilandbewoners hun water in PET-flessen, die ze daarna verbrandden. Dat hoeft nu gelukkig niet meer.

Guhli Plant 140922 copy

Hoe kies Aquiva Foundation de targetlanden?

Op dit moment werken we in de Malediven en Indonesië. Beide landen bestaan uit veel kleine eilanden. Deze eilanden hebben vaak geen zoetwatervoorziening en voor hun energie gebruiken ze bijna allemaal generatoren. Door die twee factoren kunnen wij onze techniek gemakkelijk toepassen, vandaar de keuze voor de locatie. We werken graag samen met lokale partijen, zoals energiemaatschappijen. Zij helpen ons met vergunningen en voorzien ons van de benodigde energie, wij helpen hen op onze beurt weer met het koelwater. Een ander voordeel van de installatie is dat deze weinig onderhoud nodig heeft. Er zijn geen technici nodig om het proces gaande te houden. De kosten worden op deze manier zo laag gehouden dat we zelfs geld overhouden. Hierdoor kan het water dat we produceren verkocht worden voor een zeer lage prijs. Die prijs ligt aanzienlijk lager dan de losse plastic flessen. Het hele plan is dus ontzettend duurzaam. Geld dat we overhouden, kan zo weer in installaties voor andere landen geïnvesteerd worden.

Hoe biedt Aquiva oplossingen voor de toekomst?

Aquiva kan dit op twee manieren doen. Ten eerste natuurlijk voor het drinkwaterprobleem, zoals op de Malediven. Hierbij gaat het om ontzilting in de buurt van een oceaan. Maar ook landinwaarts speelt ontzilting een rol. We zien langzamerhand dat het zoutconcentraat bij intensieve landbouw te hoog wordt. Het water kan niet meer gebruikt worden voor irrigatie. De velden worden onbruikbaar, en zonder velden hebben de boeren geen inkomen meer. Ze trekken de steden uit en migreren naar grote steden. De watercrisis leidt zo naar voedselcrisis, voedselcrisis veroorzaakt migratie en dit leidt weer tot politieke onrust. India, China en Californië zijn plekken waar dit probleem zich nu ontwikkelt. Vooral in India is dit een groot probleem, met al 150 gemeenschappen die hiermee kampen. Met dit project kunnen we voor beide problemen een grote stap in de goede richting zetten.

Waarom zouden we Aquiva Foundation moeten steunen?

Dit is een fantastische kans om de wereld te helpen. Het zou zonde zijn als er niks mee gedaan wordt. Als Aquiva op de juiste plekken ingezet wordt, kan de technologie het drinkwaterprobleem misschien wel oplossen. Bij Water Republic krijgen we de mogelijkheid om over onze doelen en missie te vertellen. Hopelijk ziet het grotere publiek dan hoe belangrijk deze uitvinding voor de toekomst gaat zijn. Ik kan geen reden verzinnen waarom we dit niet zouden uitvoeren en uitbreiden. De technologie is er, nu nog de bekendheid die het verdient!