In een wereld zonder afval ontwerpen we circulair

Op bezoek bij BlueCity in Rotterdam om inspiratie op te doen over de circulaire economie, met o.a. Gunter Pauli, boeken van steen en compostluiers.
Reageer

De circulaire economie is in. Iedereen heeft het erover en als je er nog niet mee bezig bent zou je het moeten zijn. In de circulaire economie bestaat afval niet, het is een grondstof voor een nieuw product. Zo ook tijdens de Blue Economy Night, in het Rotterdamse Blue City wordt dit ons snel duidelijk: we krijgen een inkijkje in de wereld van morgen. Want er zijn mensen bezig met problemen oplossen waarvan ik me niet eens bewust was dat het een probleem was.

Compostluiers

De hoeveelheid vieze luiers die dagelijks in de prullenbak verdwijnen is schrikbarend, blijkt uit het verhaal van Ayumi Matsuzaka, oprichtster van Dycle – Diaper Cycle, een start-up uit Berlijn. Zij gebruikt de baby poep om fruitbomen te laten groeien.

Boeken van steen

Ook Anne van Eijsden heeft een vooruitstrevend bedrijf, On The Rocks, waar ze boeken maakt van steenafval. Er zijn geen bomen, water of bleekmiddel meer nodig en het productieproces behoeft minder energie en heeft een lagere CO2 footprint. Dat is sowieso al een triple win. Maar de super bonus is dat ze ook nog eens waterafstotend zijn! Super vet.

Van afval tot product

Op 9 november gaan we bij Pakhuis de Zwijger dieper in op circulair ontwerp tijdens het programma ‘Van afval tot product’. We richten ons op het ontwerpproces, hoe kunnen we afval gebruiken als grondstof voor een nieuw product en hoe kunnen we in de eerste plaats slimmer ontwerpen zodat we simpelweg betere producten maken? Ben je benieuwd wat je met sinaasappelschillen en koffiedik kunt doen? Of met vlees dat over de datum is? We hebben verschillende ondernemers en studenten Engineering, Design and Innovation van de HvA uitgenodigd die hun verhaal vertellen. Een inspirerende avond met de laatste ontwikkelingen in circulair-land!