#ikbennetalsjij – dag 4

Poging tot her-framing van het vluchtelingendebat middels een serie fotoportretten
Reageer

Gedurende deze week struinen wij van #ikbennetalsjij met een fotograaf de gangen van het oude pakhuis af op zoek naar bezoekers die een kort verhaal met ons willen delen en een dialoog willen aangaan over vertrekken, onderweg zijn en aankomen. We gaan met de velen bezoekers het gesprek aan en onderzoeken zo hoe we het verharde debat rondom het vluchtelingenvraagstuk anders kunnen framen. Keulen? Migranten zijn criminelen? 60% van vluchtelingen zijn gelukzoekers? De reguliere media strooit met ‘feiten en cijfers’ waardoor de berichtgeving over vluchtelingen eenzijdig is wat accumuleert in een wij-jij discours en de polarisatie groeit.

In deze berichtgeving en in het verharde vluchtelingendebat zien we vaak dat de menselijkheid verloren gaat en met dit project hopen we daar naar terug te keren. Zo brengen we met de serie fotoportretten bezoekers in beeld en trachten daarmee een humaan beeld te schetsen en exposeren daarmee de achterliggende verhalen van ambtenaren, ondernemers, toevallige passanten, wetenschappers, sprekers, studenten, kunstenaars en vluchtelingen. Dit gemêleerd publiek wordt gevraagd om op de foto te gaan met een kaart waarop zowel in het Arabisch als Nederlands het volgende staat geschreven ‘Ik ben net als jij’. In dit moment waar we de bezoekers vastleggen op de foto vragen we hen stil te staan bij de wij-wij gedachtegoed. Indirect vragen we de bezoekers overwegend naar de overeenkomsten te kijken veeleer dan de verschillen te benadrukken. Aansluiten vragen we om een korte reactie zie hieronder de uitkomst van dag 4.

Pakhuis de Zwijger programmeerd met VLUCHTROUTE de hele week rondom de thematiek van het vluchtelingenvraagstuk. Dit trekt een gemêleerd publiek die allen geinteresserd zijn in het vluchtelingendebat. Als live-reporters van #ikbennetalsjij hoeven wij echter alleen iedere avond in het portaal van het pakhuis te staan; en de gezichten en verhalen verzamelen zich vanzelf!

#Ikbennetalsjij is een samenwerking tussen Stichting Doneer je Deken en Pakhuis de Zwijger. Met dit project geven we onze bezoekers een gezicht en hopen daarmee een verschuiving teweeg te brengen binnen het vluchtelingendebat. Middels de fotoportretten willen we in plaats van een wij-zij  een wij-wij boodschap uitdragen.

Sophie Steengracht

De foto’s van deze serie zijn gemaakt door Sophie Steengracht.

Stichting Doneer je Deken

Stichting Doneer je Deken is afgelopen zomer ontstaan toen de jonge initiatiefnemers naar Lowlands gingen om daar tentjes en andere achtergelaten spullen op te halen. Na veel media aandacht en vele betrokken burgers die mee wilden helpen en zelf inzamelpunten openden, werd er een loods vol spullen gedoneerd. Deze spullen hebben de initiatiefnemers naar The Jungle in Calais gebracht waar vele vluchtelingen na een lange tocht stranden omdat ze de grens naar Engeland niet overkomen.

De kracht van Stichting Doneer je Deken is dat iedereen kan mee doen met hun acties je via dekens of bijvoorbeeld deze #ikbennetalsjij actie je stem te laten horen!