Hoe groen is jouw pensioen?

In Pakhuis de Zwijger presenteerde Fossielvrij het Pensioenklimaatlabel: hoe transparant is jouw pensioenfonds?
Reageer

Hoeveel invloed hebben investeringen van pensioenfondsen op de impact van klimaatverandering? Op 2 november werden onze pensioenen kritisch onder de loep genomen tijdens Mijn pensioen en de klimaatcrisis.

Fossielvrij lanceerde daar een nieuw keurmerk voor pensioenfondsen: het Pensioenklimaatlabel. In deze ranking wordt er gekeken hoe transparant pensioenen zijn over hun investeringen en aan de hand hiervan krijgen ze een label. Op de avond bleek al snel dat zelfs de investeringen van de meest duurzame pensioenfondsen nog niet in lijn zijn met de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs. En dat terwijl de pensioenfondsen juist zo’n belangrijke rol spelen en het verschil kunnen maken.

Daarom heeft Fossielvrij vorig jaar de pensioenfondsen van Nederland gevraagd om de ‘Pension Paris Pledge’ te tekenen, waarin ze konden verklaren fossielvrij te gaan beleggen. Om de urgentie te onderstrepen vragen ze pensioenfondsen nu om inzicht te geven in hun investeringen in de fossiele industrie. Op basis van die informatie is het Pensioenklimaatlabel gelanceerd. Doe mee, roep jouw pensioenfonds op om hun investeringen in de fossiele industrie af te bouwen en ‘Paris proof’ te gaan investeren.

Bekijk een korte samenvatting van de avond hieronder: