Het gas er af

10 tips voor gemeenten om burgers te betrekken bij de energietransitie.
Reageer

In 2050 moet heel Nederland voorzien zijn van duurzame energie. Om daar te komen moeten er zeker nog 7 miljoen huishoudens van het aardgas af. Jan Rotmans noemde het de grootste opgave van Nederland van de afgelopen 150 jaar. Want wie neemt het initiatief voor deze warmte-opgave? Welke spelers moet je bij het proces betrekken en hoe ga je uiteindelijk echt naar aardgasvrij? Tijdens de expertmeeting van Squarewise gingen we op zoek naar antwoorden.

Er werden 10 tips op papier gezet die gemeenten kunnen gebruiken om snel en slim aan de slag te gaan. Hier volgt een top 3 ‘goede omgang met bewoners’:

  1. Bottom up is niet achterover hangen
    Juist ‘loslaten’ betekent dat je als gemeente op de juiste manier helpt het proces aan te jagen. Kijk twee stappen vooruit en probeer de omgeving zo te organiseren dat bewoners uit zichzelf stappen kunnen zetten.
  2. Spreek de bewoner aan met wat leeft
    De voordelen van aardgasvrij wonen liggen voor bewoners niet voor de hand en vooral een positief verhaal brengt mensen in beweging. Zorg daarom voor een verhaal dat de waarden van bewoners aanspreekt.
  3. Wees radicaal transparant
    In deze tijd van razendsnelle informatiedeling is radicale transparantie het enige dat werkt. Doe niet alsof je ruimte geeft om vervolgens bewoners geen verantwoordelijkheid te geven. Deel inzichten vroegtijdig en nodig bewoners uit mee te denken.

Benieuwd welke andere 7 tips er tijdens de avond zijn bedacht? Je kunt ze hier vinden. Ook een sfeerimpressie: