Het belang van innovatie

Iedereen wil meer innovatie, maar wat is dat eigenlijk?
Reageer

Innovatie is het buzzword van deze eeuw; vooruitgang is immers altijd goed. Maar wordt het belang van innovatie niet overdreven? Journalist Hella Hueck (modereerde onlangs het Verkiezingsdebat duurzame economie) en econoom Robert Went schreven een nieuw artikel in hun serie over de Economie van Overmorgen.

Robert Went presenteerde begin februari de nieuwe WRR-verkenning tijdens het programma Voor de Zekerheid en was al eerder te gast in De robot als collega, onderdeel van de programmaserie De Toekomst van Werk. Hij werd door De Correspondent omschreven als ‘de best geïnformeerde econoom die nooit op TV is’ en hij is een onmisbare bron van kennis voor vakgenoten. In dit stuk gaat hij onder andere verder in op de relatie tussen innovatie en onze arbeidsproductiviteit:

Innovatie leidt tot groei en creëert meer banen is het verhaal, maar klopt dat wel? En hoe meten en weten we dat? (…) Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat we onze manier van werken, leidinggeven en organiseren te weinig vernieuwen om productiever te worden.

In deze publicatie wordt het belangrijkste begrip van de moderne tijd op begrijpelijke en beeldende wijze kritisch bekeken. Want wie zit te wachten op een haarborstel die met een app je borstelbewegingen in kaart brengt? En komen alle goede ideeën echt alleen uit Silicon Valley? Met voorbeelden uit de tech-industrie, de R&D sector en de wetenschap is dit een longread die je niet mag missen.