Happy Homes from Deadly Debris

De vluchteling wil naar de stad, maar waarom niet de stad naar de vluchteling?
Reageer

Door Gerard Steijn

Zestig miljoen dolende mensen, vluchtend voor onrecht en vuige oorlogen, zoekend naar een menswaardig bestaan in een grote (Europese) stad. De vluchtelingencrisis snijdt door de ziel van ieder mens met een hart. Een directe oplossing voor de crisis is er niet. Daarom is elke suggestie, die bij kan dragen aan een betere opvang van vluchtelingen, gerechtvaardigd. Waarom de vluchteling naar de stad laten gaan, als de stad ook naar de vluchteling kan komen? Een volledig Circulaire Stad!

Natuurlijk, er zitten ontzettend veel haken en ogen aan dit idee. Wij moeten echter in oplossingen denken. De ‘circulaire, verplaatsbare’ stad is technisch en bouwkundig mogelijk. Een eerste stap in die denkrichting zou de realisatie van het 100 procent sociaal-economisch zelfredzame dorp ‘The Self-fulfilling Village’ zijn. Dat kan op de kop van het Java-eiland, dat door de gemeente Amsterdam, in het kader van het voorzitterschap van Nederland van de EU van 1 Januari 2016 to 1 Juli 2016, beschikbaar is gesteld. De Flying Dutchman, een kleine, verplaatsbare fabriek in 2 zeecontainers van de Mobiele Fabriek, die van bouwpuin woningen en andere bouwconstructies kan maken, is in staat het dorp uit bouwpuin op te trekken; de eerste stap in een circulair proces.

Op 14 September om 20.00 uur staan Prof. dr. ir. Jarmo Suominen (Living labs), bestuurder van het Future Home Institute aan de Aalto University, Finland en gespecialiseerd in gebruikersinnovatie met zijn collega de Nederlandse Prof. dr. ir. Hennes de Ridder (Living Building) hoogleraar integraal ontwerpen en auteur van het boek ‘De legolisering van de bouw’ op het podium in Pakhuis de Zwijger, om de gedachte over ‘The Self-fulfilling Village’ vorm te geven en te onderbouwen.

Wij nodigen u uit voor deze avond, passend in het programmaonderdeel van Pakhuis de Zwijger ‘Steden in transitie’, in het kader van EU2016, het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie en in debat te gaan met beide hoogleraren.