Groen wonen met Pek-o-Bello

Werk tijdens Blooming Cities #4 mee aan groene binnentuinen in de Van der Pekbuurt.
Reageer

Tijdens Blooming Cities #4: Groen wonen verkennen we met de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Greenport Aalsmeer hoe groen als een belangrijk onderdeel kan worden opgenomen in het ontwerpen en de projectontwikkeling van wijken, de wijkinrichting en –renovatie. Eén van de case studies tijdens de sessie is de Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord.

Van sloop naar renovatie

De Van der Pekbuurt stond een aantal jaar geleden nog op het lijstje om gesloopt te worden. Bewoners voorkwamen met een goed georganiseerde huurdersvereniging de sloop van hun wijk waarop een renovatietraject werd ingezet. Het bewonersbedrijf Pek-O-Bello zet zich nu in voor ‘de huishoudelijke taken’ in de wijk.

Binnentuinen als cultureel erfgoed

De buurt heeft ruim 11 binnentuinen. De Amsterdamse architect Jan Ernst Van der Pek ontwierp deze groenruimte ooit als moestuin zodat ‘arbeiders’ toegang zouden hebben tot vers en gezond voedsel. Ruim een jaar geleden is de wijk uitgeroepen tot beschermd stadgezicht. Ook de binnentuinen – met typische Van de Pek architectuur – kunnen gezien worden als cultureel erfgoed.

Nieuwe opgave

Nu is er een nieuwe opgave: een herinrichting van de binnentuinen om de verblijfs- en natuurwaarden van de groenruimtes te bevorderen. Deze opgave moet de 11 binnentuinen verbinden met de bewoners en daarbij wordt nog onderzocht hoe de tuinen kunnen bijdragen aan mogelijkheden voor positieve gezondheid en sociale cohesie in de wijk.