Groen wonen in de Bijlmerbajes

Denk mee met de ontwikkelaars van het Bajes Kwartier tijdens Blooming Cities #4.
Reageer

De beruchte Bijlmerbajes in Amsterdam wordt in 2019 omgebouwd tot groene stadswijk. En hoe! Tijdens Blooming Cities #4: Groen wonen verkennen we met de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Greenport Aalsmeer hoe groen als een belangrijk onderdeel kan worden opgenomen in het ontwerpen en de projectontwikkeling van wijken, de wijkinrichting en –renovatie. Eén van de case studies tijdens de sessie is het Bajes Kwartier.

Het project is in gang gezet door AM (Gebieds- en vastgoed ontwikkelaar) in samenwerking met AT Capital, Cairn, en de ontwerpers van OMA, FABRICations en LOLA Landscape. Er komen er 1350 woningen beschikbaar, zowel koop als huur in verschillende prijscategorieën: Ongeveer 400 woningen worden sociale huur, en een gedeelte zal huurwoningen in het middensegment bedragen.

Een verticaal park

Hergebruik van bouwmaterialen en een levendige autovrije stadswijk, met publieke tuinen en pleinen, dat zijn de uitgangspunten van het ontwerp. De vijf gesloten betonnen torens, waar voormalig gevangenen in huisden, worden gesloopt. Een daarvan wordt getransformeerd tot een groene toren, met een verticaal park!

De Bijlmer Bajes in zijn huidige staat © Francoise Ronday via Flickr.com

Hergebruikt materiaal en energieneutraal

De inzet is er om 98 procent van het materiaal van de torens her te gebruiken. Zo zullen zelfs de tralies terugkomen in het nieuwe ontwerp, maar dan als balkon hekjes. De gebouwen moeten energie neutraal worden. Het grootste deel van de benodigde energie zal van zonnepanelen komen, aangevuld met windenergie door middel van ingebouwde windturbines op de daken.

Tuinen met een karakter

In het plan zijn 67 tuinen opgenomen. Elk met een eigen vorm van gebruik. Zo zijn er tuinen voor groenten en fruit, tuinen voor balsport, klimmen en fitness. Ook zijn er plannen voor watertuinen met riet en waterlelies waarin je kunt zwemmen.

De nieuwe wijk zal het conceptuele eilandkarakter van de Bijlmer behouden, waarbij de verschillende tuinen en segmenten met elkaar verbonden worden door fiets en loopbruggen. De verschillende functies van de gebruikers (kunst, horeca, gezondheid, educatie) op het terrein, moet gaan zorgen voor een bruisende mix: Een groene wijk met een grootstedelijk karakter.