Fotoverslag van Het Grote Koffiediner

De koffie vloeide rijkelijk, er stonden bijzondere gerechten op tafel en we gingen in gesprek over koffie.
Reageer

Op een herfstachtige vrijdagavond werden de laatste voorbereidingen getroffen voor het Grote Koffiediner. In de keuken gingen de oesterzwamballen in het vet en werden de koffiebonen gemalen, terwijl de laatste borden en menukaarten in de Grote Zaal op de tafels werden gezet. De zwoele Colombiaanse muziek op play en de deuren konden open!

De gasten druppelden langzaam binnen in de Grote Zaal, voor de gelegenheid omgetoverd tot knusse blokhut. Op de LCD openhaardjes was een vrolijk vuurtje te zien en bij binnenkomst werd iedereen blij verrast met een heerlijke gin-tonic-koffie cocktail. Een uitmuntend begin van de avond.

Koffie op het menu

Chefkok Sander Uitdehaag had alles uit de kast gehaald tijdens de experimenten met koffie in zijn gerechten. Zo werd er onder andere een heerlijke koffierisotto met in cascara gewelde druiven, bospeen en varkensbuik geserveerd en bestond het toetje uit een choco-koffie mousse met koffiesiroop. Merijn Tol wist ons meer te vertellen over de verrassende smaakcombinaties van koffie en eten. Maar er werd niet alleen gekookt met koffie, bij elke gang werd er ook een speciaal geselecteerde koffie door Wai Lam van de Koffie Academie geserveerd. Hij had zijn eigen podium waar hij een workshop gaf over koffie. Met je eigen favoriete koffiemok kon je bij hem langs om te proeven. Alles kwam aan bod, van cold-brew tot slow-brew en alles daartussenin.

Alles over koffie

Lennart Clerkx van This Side Up vertelde over de fairtrade status van koffie en het gevaar dat koffie door klimaatverandering misschien wel gaat verdwijnen. Ook hadden we een Skype-date met Juan Pablo Lasso Argote, koffieboer in Colombia, al was het vooral zijn zoontje die de show stal. Tijdens de Grote Koffiequiz werd de algemene koffiekennis van de zaal getest. Hoe heet ook alweer die gigantisch dure koffieboon die door de civetkat wordt opgegeten en uitgepoept? Na het uitreiken van de Gouden Koffieplant aan de winnaar van de quiz ging iedereen vol energie – heel-veel-energie! – en nieuw opgedane kennis op huis aan. Bekijk de foto’s voor een impressie van de avond.

Alle foto’s zijn gemaakt door © Dinand van der Wal.