Feestelijke toost op afronding ‘Zon op de Zwijger’

Tijdens de Dag van de Duurzaamheid proosten we op de geslaagde verduurzaming van Pakhuis de Zwijger.
Reageer

Met de geslaagde plaatsing van zonnepanelen op het dak van Pakhuis de Zwijger is het project Zon op de Zwijger succesvol afgerond! Daarom proosten we vanavond om 22:40 uur live bij de NOS op feestelijke wijze met elkaar, tijdens het avondprogramma in het kader van de landelijke Dag van de Duurzaamheid.

De wens Pakhuis de Zwijger te verduurzamen leefde al lange tijd en sluit aan bij de thematiek van een groot deel van de programmering, maar het plan voor zonnepanelen op het dak ging niet zonder slag of stoot. Pakhuis de Zwijger is namelijk een beschermd stadsgezicht en daar horen geen ontsierende zonnepanelen op thuis. Daarom werd in 2014 door De Groene Grachten, Stadsherstel (eigenaar van het pand) en de Gemeente Amsterdam onder de noemer ‘Zon op de Zwijger’ een prijsvraag uitgeschreven, waarin professionals werden uitgedaagd een zo mooi en innovatief mogelijke oplossing te vinden, die recht doet aan het monumentale karakter van het pand en tegelijk ook toepasbaar zou kunnen zijn op andere monumentale panden in Nederland.

De inzending met het ontwerp van JansZon BV voor de prijsvraag 'Zon op de Zwijger'.

Het winnende ontwerp van JansZon BV voor de prijsvraag ‘Zon op de Zwijger’.

Uiteindelijk won JansZon BV van de 15 marktpartijen die een inzending deden. De innovativiteit en haalbaarheid van het ontwerp gaven de doorslag. Het dak van het pand loopt schuin en is precies op het zuiden gericht; een ideaal uitgangspunt om zonne-energie op te wekken. JansZon BV stelde voor matzwarte filmtechnologie toe te passen, hetgeen een goed rendement oplevert en het dak op egale en homogene wijze afdekt.

Afgelopen september zijn de eerste panelen op het dak aangebracht, met hulp van enkele medewerkers van Pakhuis de Zwijger. Inmiddels is het project voltooid en vanavond wordt het officieel ‘geopend’. Want wat is een betere gelegenheid om te proosten op een geslaagde verduurzaming van Pakhuis de Zwijger dan de Dag van de Duurzaamheid?

De landelijke Dag van de Duurzaamheid vindt vandaag voor de zevende keer plaats. Overal in Nederland vinden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden, om zo te laten zien hoe duurzaamheid in ons dagelijks leven past.

De NOS zendt vanavond live uit vanuit Pakhuis de Zwijger: het programma is van 19:20 – 20:30 en van 23:00 – 23:30 te volgen op NPO2. De uitzendingen worden gepresenteerd door Art Rooijakkers. Kijk hier voor meer informatie en de trailer. Omstreeks 22:40 wordt in de uitzending aandacht besteed aan Zon op de Zwijger.