Event #3: Rebuild by Design

Hoe maak je Amerikaanse steden waterbestendig? Tijdens de afgelopen editie van Water Republic presenteerde een aantal architecten hun ideeën hierover.
Reageer

Na storm Sandy werd de ontwerpwedstrijd Rebuild by Design georganiseerd om innovatieve oplossingen te vinden die Amerikaanse steden beschermen tegen water. Tijdens het derde event van Water Rebuplic presenteerden Nederlandse ontwerpers hun ideeën hierover. Eén van de winnende voorstellen kwam van Urbanisten, MIT CAU en ZUS: New Meadowlands. Dit ontwerp moet bescherming bieden aan het natuurreservaat tussen New Jersey en New York, de Meadowlands.

New Meadowlands bestaat uit twee delen. Het ene deel is het Meadowpark, waarvan de bestaande bermen en moerassen zo worden ingezet dat ze ervoor zorgen dat het gebied niet meer kan overstromen. Daarnaast wordt regenwater opgevangen en weggevoerd. Rondom het Meadowpark-reservaat ligt de Meadowband, het tweede deel van het project. In het plan dient Meadowband als straat en buslijn, waardoor transport van New York naar New Jersey makkelijk wordt. Aan de Meadowband worden bovendien recreatieve zones en entrees tot het park toegevoegd.

Met dit project willen de ontwerpers niet alleen bescherming bieden tegen water, ze willen ook laten zien wat voor moois het gebied te bieden heeft. Het natuurreservaat, nu nog gesloten voor publiek, wordt toegankelijk gemaakt. Doordat New Meadowlands door dit plan interessanter wordt voor investeerders en ondernemers kan het ook de economie en de huizenbouw stimuleren.

Achter het project zitten de Urbanisten, MIT CAU en ZUS. Het jonge, Rotterdamse architectenduo ZUS (Zones Urbaines Sensibles) bestaat uit Elma van Boxtel en Kristian Koreman. Beiden afgestudeerd als landschapsarchitect. Ze zijn politiek betrokken én idealistisch: ze willen invloed hebben op het creëren van een duurzame leefomgeving. Hun grensvervagende manier van werken komt goed tot uiting in het project voor Rebuild by Design.

De Urbanisten houdt zich als stedelijk onderzoek- en ontwerpbureau veel bezig met water. Ze hebben onder andere gewerkt aan een rivierdijk in Rotterdam en het regen-proof maken van de Amsterdamse Zuidas. Eén van hun laatste projecten, het Waterplein, bewees zichzelf deze zomer als oplossing tegen enorme regenval.

MIT CAU (the MIT Center for Advanced Urbanism) is een internationaal researchcentrum dat grootschalige, stadse omgevingen ontwerpt. Dit bureau wil de levenskwaliteit in de stad verbeteren door publicaties, educatie en interdisciplinaire samenwerking. Zoals in het New Meadowlands project.