Een duurzaam nieuwjaar

Wat kan je verwachten van onze programmamakers duurzaamheid in 2017?
Reageer

De programmamakers van team duurzaamheid, Jan Heijns en Christel van de Craats, werken op dit moment hard om een aantal nieuwe reeksen op te zetten voor in het nieuwe jaar. Wat staat er op de planning? Wat is er nieuw in 2017?

Jan vertelt dat hij werkt aan een nieuwe reeks in samenwerking met het Amsterdamse havenbedrijf. “De haven is een belangrijk onderdeel van de stad en er is veel gaande op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld met betrekking tot de energietransitie en de circulaire economie”. Tijdens de eerste editie van deze nieuwe reeks kijken we naar energie en de haven. “De haven is nu nog enorm gericht op fossiele brandstoffen. Heel veel kolen komen hier binnen en worden naar Duitsland vervoerd. Dit gaat veranderen door de overstap naar duurzame bronnen. Hoe verandert de haven hier in mee?”

Welke spreker staat op de verlanglijst van Jan? “In Denemarken heb je het project Kalundborg symbiosis. Deze haven is een soort experimenteerruimte voor circulariteit, gericht op het omzetten van afval tot nieuwe grondstoffen. Het liefst zou ik iemand van dit project uit Denemarken naar Amsterdam halen, ter inspiratie voor het havenbedrijf!”. Ook in Amsterdam komen veel afvalstromen in de haven terecht, bijvoorbeeld bouwafval en de riolering, maar ook ons restafval dat naar het AEB gaat. Havenbedrijf Amsterdam zoekt naar verschillende manieren om in de toekomst dit afval om te zetten naar grondstoffen. “Ik denk dat we over 20 jaar een heel andere haven hebben en hier gaan we het in de reeks over hebben: wat voor haven willen we in de toekomst?”

FOTO 1_Henk Honing

Christel werkt momenteel aan een nieuwe reeks waarin de relatie tussen mens, natuur en duurzaamheid centraal staat en onderzocht wordt. Deze zal in maart 2017 starten. “Eerder dit jaar verscheen er in ‘De Groene Amsterdammer’ een drieluik van inspirerende artikelen over ‘de bezielde natuur’. Ik was daar erg van onder de indruk. In onze Westerse cultuur zien we de natuur en de mens vaak los van elkaar. Maar wat is de invloed van deze ontkoppeling op hoe duurzaam we (niet) leven? Er zijn ook vele voorbeelden van culturen waar de mens veel meer onderdeel is van de natuur, in plaats van andersom. In onder andere de biologie en filosofie is een micro-revolutie gaande van wetenschappers die met een andere blik naar deze relatie kijken. Hoe kunnen wij zelf onze relatie met de natuur opnieuw vormgeven en zo aan een meer duurzame wereld werken? En kan dat ook als je in de stad woont?” In ‘de Bezielde Natuur’ onderzoeken we deze vragen.

En wie staat er op het sprekersverlanglijstje van Christel? “Voor een andere programmareeks, het Nieuwe Klimaat, zou ik graag UvA professor Jaap Spier uitnodigen. Hij is onlangs benoemd tot hoogleraar Law & Global Challenges. Hij zoekt vanuit het recht naar oplossingen voor mondiale problemen en omschrijft dat zelf als ‘juridisch activisme’. Eerder was Spier advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Hij is mede-initiator van de Oslo Principles on Global Climate Change Obligations: een internationaal juridisch framework om naar de wettelijke verantwoordelijkheden van staten te kijken om zodoende klimaatverandering tegen te gaan. Op dat thema vind ik het bottom-up initiatief ‘The Crowd Versus’ ook interessant: een crowdfundingplatsform voor juridisch actie tegen multinationals die winst maken ten koste van mens en natuur.”