Een avond over 750 jaar Amsterdam in tweets en beelden

Club van 750, eerste Amsterdam 750 lezing en meer ideeën voor Amsterdam in 2025.
Reageer

De 750ste verjaardag vieren van een stad met een rijke geschiedenis en een constant veranderend karakter, hoe doe je dat? In 2025 zal Amsterdam 750 jaar bestaan en op 31 oktober 2016 – met nog negen jaar te gaan tot de mijlpaal – kwamen in Pakhuis de Zwijger een hele verzameling stadmakers, dromers, initiatiefnemers, visionairs en andere stedelingen bij elkaar om alvast ideeën te spuien over hoe we dit tot een geslaagd feest maken. Oogst van deze sessie: oprichting van de Club van 750, een spraakmakende eerste Amsterdam 750 lezing door Sinan Çankaya en inspirerende gesprekken over een groter Amsterdam, een duurzamer Amsterdam en een inclusiever Amsterdam. We zijn er nog niet, maar een goed begin is gemaakt. Hierbij een overzicht van de hoogtepunten van de avond in tweets en beelden.

De Club van 750

Voorafgaand aan het programma wordt de Club van 750 geïnstalleerd met een feestelijk diner. De club bestaat uit mensen die mee willen denken in het proces op weg naar 2025 en betrokken zullen worden bij de toekomstige sessies. Iedereen kan voor € 100 per jaar lid worden.

 Pitches: initiatief vanuit de stad

Negen initiatieven pitchen gedurende het programma hun visie voor Amsterdam in 2025 (zie hier een overzicht). Jasper Visser maakte er zelfs een vlog over.

Eerste Amsterdam 750 lezing

In zijn Amsterdam 750 lezing bespreekt Sinan Çankaya het “tolerante” karakter van de stad. Zijn hoop is dat hij, en met hem vele anderen, in 2025 eindelijk als Amsterdammer gezien zullen worden. Dat gaat niet vanzelf, daarvoor zijn microrevoluties nodig. Hier kun je zien wat hij daarmee bedoelt.

©Anke Teunissen

© Anke Teunissen

Inclusieve stad

Sinan is niet de enige die het onderwerp aansnijdt. De vraag over hoe we omgaan met een populatie die op verschillende niveau’s steeds diverser wordt (Amsterdam kent al 180 nationaliteiten) en de opgave om iedereen een volwaardige plek te geven in Amsterdam, blijkt één van de belangrijkste thema’s.

Foto project 180 nationaliteiten © Anke Teunissen

Foto project 180 nationaliteiten © Anke Teunissen

Grote stad

Een gastvrije en tolerante stad die iedereen welkom wil heten, zal ook voor iedereen plek moeten maken. Hoe groot is Amsterdam in 2025? Onder andere Esther Agricola gaat hierop in en legt uit hoe en waar Amsterdam in de komende 9 jaar zal groeien.

Esther Agricola ©Anke Teunissen

Esther Agricola ©Anke Teunissen

Duurzame stad

Onder andere door aanwezige initiatieven als Water Republic en Cycle Space, is er ook veel aandacht voor duurzaamheid.

Dit maak je nooit meer mee

Yasmina Aboutaleb draagt vier columns voor en signeert haar boek “Dit maakt je nooit meer mee” – een verzameling van stadse verhalen over gewone Amsterdammers.

Stutterheim in de feestcommissie

Duncan Stutterheim, mede-oprichter van de wereldwijd succesvolle feestorganisator ID&T, zegt toe deel te nemen aan een spontaan opgerichte feestcommissie.

Terugkijken

Tot slot: kijk hier het volledige programma terug.