Drijvende scholen in Lagos

Overbevolking. Slechte infrastructuur. Klimaatverandering. Landdegradatie. Het speelt allemaal in de kustregio’s van Afrika. Het Amsterdamse architectenbureau NLÉ bedacht een duurzame oplossing: The Makoko Floating School.
Reageer

The Makoko Floating School ligt in het hart van de lagoon van Nigeria’s grootste stad, Lagos. De Makoko-bevolking die hier aan het water woont kampt met verarming, soms destructieve weersomstandigheden, overbevolking en de gevolgen van klimaatverandering. Met de drijvende school, die zich nog in de pilotfase bevindt, komt het architectenbureau op een innovatieve manier tegemoet aan de sociale en fysieke behoeften van de kustbevolking.

Het prototype – door de lokale bevolking gebouwd met bamboe en afgedankt hout – fungeert als Engelse school, maar kan voor ontelbaar veel doeleinden worden gebruikt. Het uiteindelijk doel van het project is dan ook om op een duurzame, ecologische, alternatieve manier een stedelijke watercultuur te ontwikkelen. De mogelijkheden lijken er te zijn. Het bijzondere bouwwerk heeft een strategische driehoekige structuur die de nodige stabiliteit geeft om destructieve weersomstandigheden te weerstaan; het water biedt genoeg ruimte voor de (te) grote groep mensen die in de kustregio’s van Afrika wonen; en levend op het water heeft niemand last van slechte wegen.