Deelnemers VPRO Tegenlicht Meetup gezocht

Deel de (on)zin van jouw werk tijdens de VPRO Tegenlicht Meet Up 155: 'Mijn bullshitbaan!'
Reageer

Wat is de (on)zin van jouw baan? 
Heb jij soms het gevoel dat je het extreem druk hebt zonder werkelijk productief te zijn? Hol jij soms van overleg naar overleg terwijl deze eigenlijk nergens toe leiden? Maak jij soms documenten, spreadsheets en artikelen die eigenlijk niemand leest? Dan heb jij misschien een ‘bullshitbaan’.

De Britse antropoloog David Graeber stelt dat ongeveer de helft van alle banen zinloos is, ook al vertellen werknemers zichzelf dat hun baan wel degelijk zin heeft. Gegeven de productiviteitsverhoging door nieuwe technologie zouden we eigenlijk minder moeten kunnen werken en tegelijkertijd de welvaart behouden. Maar kapitalisme blijkt heel creatief in het verzinnen van onzinnige tijdsinvulling, om iedereen toch maar aan het werk te houden. Hoe breken we met dit patroon?

Dus ben jij die leerkracht die zich gelimiteerd voelt door administratieve rompslomp en leerplannen? Die verpleegkundige die de baan niet meer degelijk kan uitvoeren door al het papierwerk? Of die academische onderzoeker waarvan het merendeel van de tijd gaat naar het aanschrijven van fondsen en het verantwoorden van het onderzoek?

Heb jij een ‘bullshitbaan’ of moet je teveel ‘bullshit’ doen in jouw anders hartstikke leuke baan en wil je hierover graag vertellen tijdens de VPRO Tegenlicht Meet Up: Mijn bullshitbaan op woensdag 27 maart? Meld je dan aan door een mail te sturen naar dylan@dezwijger.nl, liefst vóór 18 maart! Wij bellen jou op om je deelname aan het programma even af te stemmen, tot dan!